Nyheter

Chevron
Svensk elitfotboll skapar samhällsnytta värd 775 miljoner kronor

Svensk elitfotboll skapar samhällsnytta värd 775 miljoner kronor

I årets rapport ”Hur mår svensk elitfotboll” analyserar EY för första gången vad fotbollen bidrar med till samhället förutom den årliga analysen av den finansiella ställningen i Allsvenskan. Ekonomiskt mår Allsvenskan bra, men det är en stor variation mellan klubbarna och denna klyfta har ökat under 2017. Fotbollens samhällsnytta har analyserats utifrån tre parametrar och störst bidrag ger hälsoeffekter och välmående med 377 miljoner kronor, vilket är ett värde som överstiger Allsvenskans totala intäkter från sponsring, entréintäkter och tv-rättigheter.

Revisions- och rådgivningsföretaget EY har analyserat de allsvenska klubbarnas årsredovisningar de senaste fem åren för att identifiera samband mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Årets fotbollsrapport innehåller även en fördjupning i elitfotbollens bidrag till samhället, som utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

– Fotboll skapar ett mer öppet, jämlikt och inkluderande samhälle. Vår rapport sätter både siffror och ord på hur fotbollen har bidragit till samhället under 2017. Vi har dock bara skrapat på ytan genom att enbart titta på tre parametrar av samhällsnyttan. Vi hoppas att Svensk Elitfotboll fortsätter att aktivt arbeta med att bidra till samhället, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.

– Svensk Elitfotboll är en spegel av samhället. Det gör att samhällets problem också är fotbollens problem. För att dra vårt strå till stacken genomför klubbarna i Allsvenskan och Superettan över 100 samhällsprojekt med det gemensamt att de skapar ett samhälle som blir lite tryggare, mer inkluderande och hälsosammare, säger Calle Stjerna, varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

Totalt bidrog Svensk Elitfotboll med cirka 775 miljoner kronor genom hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning samt ideella insatser. Svensk Elitfotboll sysselsätter 23 000 barn, ungdomar och unga vuxna, engagerar 3 500 ideella ledare samt lyckades få cirka 200 personer i sysselsättning från att tidigare ha varit arbetslösa och i utanförskap. Totalt bidrar sponsorer med 389 miljoner kronor till de allsvenska klubbarna, vilket kan sättas i relation till de 485 miljoner kronor som de allsvenska klubbarna bidrar med till samhället.

– Det innebär att för varje investerad krona från näringsliv, stad och kommun i svensk elitfotboll skapar klubbarna dessa värden för samhället i olika former av samhällsnytta, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY och medförfattare till rapporten.

– Vi är stolta över att beröra miljontals svenskar och över vår roll i samhället. Våra klubbar är naturliga mötesplatser och ingen annanstans möts så många människor med så olika bakgrund för att enas kring en gemensam sak – kärleken till fotbollen. Vissa har brunnit för sin klubb i decennier, andra har precis kommit till Sverige, säger Calle Stjerna.

I rapporten analyseras bland annat klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet för 2017. Under 2017 gör hela Allsvenskan ett positivt resultat om 90 miljoner kronor sett till total omsättning, vilket är en minskning med 23 procent jämfört med 2016. Sju av klubbarna gör ett negativt resultat sett till total omsättning och det är en försämring med året innan då enbart två klubbar redovisade ett negativt resultat. Högst resultat 2017 redovisar AIK med 58 miljoner kronor. Allsvenskans totala egna kapital uppgår per 2017 till 870 miljoner kronor och har därmed ökat med 50 miljoner kronor från 2016. Det är ett resultat av att klubbarna i Allsvenskan når fler framgångar i Europa samtidigt som spelarna blir mer attraktiva och försäljningsintäkterna ökar.

Sveriges överlägset rikaste klubb är likt förgående år Malmö FF med ett eget kapital på 457 miljoner kronor, vilket är mer än alla andra allsvenska klubbar tillsammans.

Så mycket hade klubbarna i eget kapital på koncernnivå 2017:

Malmö FF 457 mkr
IFK Norrköping 89 mkr
AIK 80 mkr
BK Häcken 59 mkr
Djurgårdens IF 53 mkr
Hammarby IF 35 mkr
IF Elfsborg 34 mkr
Kalmar FF 20 mkr
Östersunds FK 15 mkr
IFK Göteborg 10 mkr
Örebro SK 9 mkr
Halmstads BK 9 mkr
Jönköpings Södra IF 5 mkr
IK Sirius FK 1 mkr
GIF Sundsvall – 6 mkr

Om rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”

Syftet med EY:s analys av de allsvenska klubbarnas årsredovisningar är att identifiera eventuella samband mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Rapporten innehåller en analys av klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet med mera.

Analysen av Svensk Elitfotbolls samhällsnytta utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Speciellt fokus har lagt på mål 3: Hälsa och välbefinnande samt ytterligare två parametrar; inkludering genom sysselsättning och ideella insatser.

För att komma fram till Allsvenskans och Superettans bidrag inom varje parameter har EY ställt ett antal frågor till klubbarna, om till exempel antalet barn och ungdomar i träning, hur effektiva klubbarnas arbetsförmedlingsinsatser varit och omfattningen på nyttjandet av ideella ledare i ungdomsverksamheten samt antalet ideella funktionärer vid lagens hemmamatcher.

För mer information, vänligen kontakta:

Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor EY, 070-318 91 97, carlos.esterling@se.ey.com

Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult EY, 070-348 71 03, mikael.bergsten@se.ey.com

Calle Stjerna, Varumärkesstrateg Svensk Elitfotboll, 070-685 19 55, calle.stjerna@svenskelitfotboll.se

Nyheter