Nyheter

Chevron
Öster och Arbetsförmedlingen i Växjö ingår i en lokal överenskommelse

Öster och Arbetsförmedlingen i Växjö ingår i en lokal överenskommelse

Östers IF blir den andra elitföreningen att ingå i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen. Målet är att hjälpa ungdomar i utanförskap ut i arbetslivet.
– Vi hoppas få ungdomarna att bli nyfikna på arbetslivet och få dem att prova på olika yrken, säger Jessica Carlsson, Öster i samhället och ansvarig marknad i Östers IF.

Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Hela 23 av 32 SEF-klubbar har visat intresse av att skriva lokala överenskommelser med Arbetsförmedlingen och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det.

Östers IF:s lokala överenskommelse med Arbetsförmedlingen i Växjö är det andra avtalet som skrivs. Målet är precis som hos Malmö, Elfsborg och GIF Sundsvall att skapa sysselsättning till ungdomar långt utanför arbetsmarknaden.

– Vi kommer att genomföra en karriärdag inpsirerad av Malmö FF, men i något mindre skala. Vi tittar också på något som vi kallar Karriärprogrammet där vi i samarbete med våra partners erbjuder praktikplatser på deras företag. Det kan handla om en månad i taget på några olika arbetsplatser, även hos oss på Östers IF. Därefter får praktikanten ett certifikat på utförd praktik, säger Jessica Carlsson och fortsätter.

– Vi hoppas att ungdomarna ska bli nyfikna på arbetslivet genom att få prova på olika yrken. Tanken är att de få gå ihop med en mentor och få reda på vad som krävs för att få ett jobb och få tips.

Många unga osäkra
Peter Wibrån är Verksamhetschef i Östers IF och har länge jobbat med ungdomar i klubben och säger att det finns en osäkerhet bland många hur man bär sig åt för att få ett jobb eller en utbildning.
– Många unga söker sig inte till en myndighet, utan det är lättare för fotbollen att nå dessa ungdomar. Vi i Öster når många via Nattfotbollen och där kan vi förklara för dem hur det går till och att det inte är så farligt, säger Peter Wibrån.

På Arbetsförmedlingen är man positiv till samarbetet med Östers IF. Tidigare har parterna tillsammans fått in en extratjänst som hjälper materialaren i klubben och nu vill man utöka så att fler kan komma närmre arbetsmarknaden.

– För många är det ett stort steg att gå till en myndighet, men idrotten kan göra oss tillgängliga. Och när vetskapen om oss har nått ut så finns vi där för ungdomarna, säger David Fridlund, Arbetsförmedlingschef i Växjö, och fortsätter.

– Vi tycker det är positivt att intresseorganisationer och ideella föreningar har inflytande i samhället och att de kan vara med och påverka. Östers IF har ett stort kontaktnät och kan nå dessa ungdomar och inspirera dessa att få jobb. Jag tror att vi tillsammans kan skapa förutsättningar ihop.

En sak som idrottsföreningar som Öster är bra på att göra är att nå inflyttade personer, framför allt från andra länder.
– Idrotten är en väg för integration. Kommer man från nytt land så är idrotten ofta vägen in i samhället. 50-60% av våra arbetssökanden idag kommer från länder utanför Europa. Vill man etablera sig i samhället så är idrotten är stor del. Ingen aktör löser detta själv. Vi måste samverka och detta är en mycket positiv samverkan för oss, säger Evert Bengtsson, arbetsförmedlare i Växjö.

LRG_DSC00101-kopia
Jessica Carlsson, Öster i Samhället och marknad Östers IF, Peter Wibrån, Verksamhetschef Östers IF, David Fridlund, Arbetsförmedlingschef i Växjö och Evert Bengtsson, arbetsförmedlare Växjö

Jobb finns
Idag finns 115 identifierade bristyrken i Kronobergs län bara, så det finns alla möjligheter i världen att faktiskt hjälpa ungdomar i Växjö att komma närmare arbetsmarknaden.

– Det finns många jobb idag. Det är många som efterfrågar kompetens men få som matchar det arbetsgivarna kräver. Arbetsgivare frågar ofta om ungdomar sköter sig och om de kan ta ansvar och det är Öster en garant för. Det är fantastiskt, menar Ola Landström, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Växjö.

– Det finns mycket att man kan hjälpas åt att göra. Vi tror mycket på samverkan mellan olika parter. Kan man tidigt få ungdomar som är engagerade i Öster att få upp ögonen för utbildning så kan vi redan då hjälpa dem att ta rätt väg. Då kanske de inte kommer till oss på Arbetsförmedlingen alls och det är ju det allra bästa för samhället, säger David Fridlund.

En sak som både Öster och Arbetsförmedlingen vill lyfta fram med samarbetet är tydliga roller och kontakter inom respektive verksamhet.
– Det är ett stöd vi behöver även när vi får frågan av våra ungdomar i klubben. ”Hur fick man ditt jobb?”. Då känns det bra att vi vet vem vi kan prata med på Arbetsförmedlingen och att vi kan erbjuda att Arbetsförmedlingen kommer till oss, i en miljö där ungdomarna känner sig trygga, menar Jessica Carlsson.

– Det underlättar att barnen vet vem de ska prata med. Vi jobbar ju mycket för att underlätta kontaktvägarna, fyller David Fridlund på Arbetsförmedlingen i.

Samarbetet mellan Öster och Arbetsförmedlingen träder i kraft med omedelbar verkan.
– Vi är mycket förväntansfulla och ser bara positivt på detta, avslutar Jessica Carlsson.

Östers IF:s första Karriärdag kommer gå av stapeln under våren 2019.

Läs mer om Öster i samhället här.

Nyheter