Publiken återvänder till arenorna

29 juni, 2021 kl 15:43 Från och med den 1 juli kan klubbarna i Allsvenskan och Superettan välkomna 3000 supportrar tillbaka till arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3000 per sektion/avgränsad yta i publik.
– Vi har jobbat hårt för detta och är glada att ta ett stort steg mot en tillbakagång till det normala. Nu börjar vi resan framåt, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

I stora drag innebär de nya riktlinjerna att klubbarna kan välkomna 3000 i publik om de uppfyller myndigheternas krav på distansering på sittplats. Klubbarna kan dessutom släppa in 3000 i publik per sektion/avgränsad yta om kraven om att sektionen ska ha egna in- och utgångar, servicefaciliteter och att avstånd hålls. Allt enligt vad elitfotbollen i Sverige själva bedömt klara av.

– Vi är tacksamma att myndigheterna har lyssnat på oss och att vi har fått gehör för vår sak, menar Mats Enquist.

Klubbarna kan ha ståplats och sittplats samtidigt på arenan men får inte blanda sittande och stående i samma sektion. Maxantalet på sittplats ska vara en meter i sidled, bakåt och framåt från andra sällskap och varje sällskap får vara max fyra personer. Maxantalet på ståplats ska vara så att varje individ kan disponera fem kvadratmeter av den tillgängliga ytan, och får inte överstiga 600 personer totalt.

På grund av den korta förberedelsetiden för klubbarna att hantera de första matcherna så har klubbarna tagit ett gemensamt beslut att inga bortasektioner kommer att vara öppna de två första omgångarna i Allsvenskan i juli. Svensk Elitfotboll kommer ha en kontinuerlig dialog med Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) i frågan framgent.

Hur många var och en av klubbarna kan välkomna tillbaka är upp till varje enskild klubb att räkna ut och kommunicera ut.

Karjalainen segerskytt för Helsingborg

4 aug 2021
Helsingborgs IF bortabesegrade Vasalunds IF under onsdagskvällen. Segerskytt för gästerna blev Rasmus Karjalainen, som gjorde sitt första mål för HIF.

ÖIS vann Göteborgsderbyt

3 aug 2021
Anton Andreasson dundrade in matchens enda mål när Örgryte IS vann Göteborgsderbyt mot GAIS. Samtidigt säkrade Marcus Burman tre tunga poäng för Akropolis IF mot Östers IF.

Värnamo segrare i Smålandsderbyt

2 aug 2021
IFK Värnamo blev klara derbysegrare på Vapenvallen efter 3–0 borta mot Jönköpings Södra. Samtidigt kryssade GIF Sundsvall och IK Brage i en osannolik match på NP3 Arena.

Poängtapp för toppduon

1 aug 2021
Landskrona BoIS förlorade i Västerås samtidigt som Norrby bara tog en pinne i Falkenberg. Det öppnar för de jagande lagen att komma närmre i toppen.

Trelleborg starkast i Skånederbyt

31 jul 2021
Ett Helsingborgs IF i god form gästade Vångavallen, men det var hemmalaget som tog hand om poängen. Samtidigt tog Vasalunds IF tre viktiga pinnar i botten.

Vinstpengar till ÖIS ungdomsfond och till BoIS för alla

28 jul 2021
Varje månad delar elitfotbollens huvudpartner Unibet ut 10 000 kronor till vinnarna av Månadens spelare och Månadens tränare. Vinstpengarna för Månadens spelare och Tränare i Superettan i juni går till Örgrytes ungdomsfond samt till Landskrona BoIS för alla.

Van Den Hurk med nytt hat-trick

27 jul 2021
Anthony van Den Hurk har verkligen hittat målformen på slutet. Med tre nya mål säkrade han Helsingborgs seger hemma mot Falkenbergs FF. Samtidigt vann Öster Smålandsderbyt mot J Södra.

Vukojevic hat-trickhjälte för Norrby

26 jul 2021
Dijan Vukojevic tre mål betydde seger och att Norrby är tillbaka på andraplatsen i Superettantabellen. Samtidigt som Norrby vann i Borås kryssade GAIS och Akropolis IF i Göteborg.

Dubbla hemmasegrar i söndagsmatcherna

25 jul 2021
IFK Värnamo hakar på i toppen och AFC Eskilstuna tog andra raka segern i Superettan.

Landskrona tog femte raka segern

24 jul 2021
Kevin Jensen satte två mål när Landskrona BoIS slog GIF Sundsvall och tog sin femte raka seger i Superettan. Samtidigt plockade Trelleborg tre poäng i Borlänge.

IFK Värnamo vann i Helsingborg

22 jul 2021
IFK Värnamo tog en stark seger på Olympia och klättrar upp på tredjeplatsen i Superettan.

Jönköpings Södra vände och vann i Falkenberg

20 jul 2021
Hemmalaget Falkenbergs FF hade ledningen vid två tillfällen, men efter 90 minuter hade J Södra gjort flest mål och säkrat de tre poängen.