Nyheter

Chevron
”Jag vill inte vara på någon annan plats”

”Jag vill inte vara på någon annan plats”

IK Brages nyblivne liberianske landslagsman tillika Månadens spelare i augusti minns tillbaka till en av de bästa månaderna i hans karriär och berättar hur han hittat sig själv och vuxit som person i Borlänge.

Det är en glad Seth Kanteh Hellberg som tar emot priset som Månadens spelare i Superettan i augusti på IK Brages sportkontor i Borlänge.

– Wow, det är en stor ära och jag känner en otrolig glädje. Jag blir väldigt glad att det är spelare från ligan som har varit med och röstat fram mig.

Augusti är svårslagen i Seth Kanteh Hellbergs karriär. Han fick göra sitt första mål i IK Brages tröja för säsongen, och sitt enda hittills i år, och bidrog starkt att Brage gick obesegrade genom månaden. Han fyllde också år och blev kallad till Liberias landslag för första gången. Karriären har dock varit allt annat än spikrak för BP-produkten som nu anser sig ha hittat hem i Borlänge.

– Jag kom till Brage och trodde jag var bättre än vad jag är. Jag hade en syn på mig själv att jag skulle spela mycket högre upp i seriesystemet än vad jag gör men Klebér (Sarenpää) satte mig på plats direkt. Han sa att ”du är här nu, du måste förstå det”. Han fick mig att förstå det och jobba stenhårt. Nu börjar jag få ett kvitto på att allt jag har gjort ändå har tagit mig någonstans. Månadens spelare i augusti är ett kvitto att jag är på väg åt rätt håll. Jag är inte nöjd än.

– Det är mycket att ta in. Jag har jobbat hårt för det här.

Men vad hände, på vilket sätt satte Klebér dig på plats?
– Det var en match mot BK Häcken i Svenska Cupen. Kleber såg på mig att jag ville visa vad jag går för och att jag tyckte att jag skulle spela på en högre nivå. Men jag var sämst på plan. Jag kände skuld att jag borde ha gjort det bättre men jag spelar i Superettan och Häcken är ett topplag i Allsvenskan. Det måste jag förstå och vara ödmjuk inför och inte bara tror att jag kan komma från Division 1 och briljera mot allsvenskt motstånd. Klebér fick mig att förstå, och det var ganska hårt och tufft. Han är väldigt rak Klebér. Han fick mig att förstå vem jag är, men han lyfte samtidigt upp mig och fick mig att tro på mig själv också. Det är inte dåligt att spela i Superettan, jag är ingen dålig fotbollsspelare, men jag måste förstå att jag inte kommer att spela i Barcelona imorgon. Man tar ett steg i taget

– Det var mycket från 0-100 förut, att allt skulle ske på en dag, men nu är det mycket mer långsiktigt.

Du har hittat hem i Borlänge helt enkelt?
– Ja, det är underbart här. Ända sedan jag kom första dagen och träffade Anki, Robin och alla på Brages kontor så har jag känt mig välkommen. Vi satt runt bordet och pratade om allt mellan himmel och jord. De tog in mig som en i familjen direkt. Jag har verkligen känt så från dag ett och jag har vuxit in i staden här tillsammans med min flickvän som har börjat plugga här.

Det är ändå en omställning att flytta till en mindre stad när man inte är van?
– Ja, det är definitivt en omställning. Men det är lättare att hålla fokus på rätt saker här. Man har mycket mer tid åt sig själv här än i Stockholm. Det har bara gjort det bra för mig.

Är det så att när man är yngre och spelar i en framgångsrik akademi som IF Brommapojkarna, att man tror att karriären alltid ska gå spikrakt uppåt?
– Ja, det är precis så det är och det är där många spelare faller också. Jag måste bara nämna Christian Kouakou som också haft det tufft. Han var en av de yngsta i Allsvenskan och spelade i AIK, sedan blev det tuffare för honom. Jag har haft honom som förebild, jag har velat haft hans hunger. Han kom till BP samtidigt som jag, när jag gick upp i a-laget så kom han från AIK. Han var inte som majoriteten av spelarna som faller då, många tror att de är bättre än vad de egentligen är och får det svårt vid motgångar. Men i och med att jag alltid har sett Christian så har jag också haft hoppet uppe. Jag har alltid trott att jag kan spela i de högsta ligorna i världen, men det gäller att inte ge upp och bara fortsätta att jobba för det.

– Som ung i BP var det mycket vinster i Sverige. Man var bäst i landet. Det var mycket framgång och man var med i u-landslagstrupper och så, men som jag sa, fotbollen går snabbt åt båda hållen. Så det gäller att vänta på sin tid, sin chans.

Seth Kanteh Hellberg kom inför säsongen från Syrianska FC till IK Brage. I Syrianska fick han vara med om både en degradering från Superettan, men också avancemang till samma serie.

– Syrianska gav mig en sorts andra chans när jag inte fick förlängt med BP och trodde på mig. Vi åkte tyvärr ner det året men jag fick vara med och bidra till att vi gick tillbaka till Superettan igen och det är jag evigt tacksam för. Nu har jag även fått chansen i Brage. Jag är bara tacksam precis som med Månadens spelare. Min karriär har gjort mig till den person som jag är och jag vill inte vara på någon annan plats.

Den fina månaden i IK Brage tog Seth Kanteh Hellberg ut på den internationella scenen. Som en belöning för fint spel i Superettan väntade två VM-kval matcher för hans Liberia mot Sierra Leone, med bland annat Djurgårens Mohammed Buya Turay i laget. Matcherna var svårspelade på grund av regnväder och högt gräs. Seth Kanteh Hellberg beskriver det som att spela i gyttja. Men träningarna var bra och utvecklande.

– Det var lärorikt. Jag växte 100% av landslaget och jag försöker ta med mig det jag lärde mig hem till Brage. Jag känner ett ansvar att försöka lära ut den erfarenheten till flera av de yngre spelarna som kanske inte varit med om så mycket i sin karriär ännu, och försöka sätta den tonen på träningarna. IK Brage är både Borlänges och Dalarnas lag och jag försöker verkligen förmedla stoltheten att spela för sitt land och sitt folk till en stolthet att spela för Dalarna och folket här.

– Det är en stor merit att ha spelat internationellt. Jag har alltid drömt om det och trott att jag skulle kunna vara där. Jag har alltid sagt att om jag ska spela landskamp eller om jag någonsin skulle spela i Champions League, då skulle jag börja gråta, och det var lite den känslan jag fick också. Vi hade hemmaplan, jag hörde nationalsången och alla skrek mitt namn och jag kände mig lite grann som en hjälte. Det var känslosamt och glädje.

Det är sju matcher kvar att spela av Superettan och IK Brage är i allra högsta grad med i kampen om en plats i Allsvenskan 2020. Klubben vill inte spekulera i framtiden men klart är att många i Borlänge är på högspänn angående den spännande avslutningen av serien.

– Det är rimligt att vi är med i top fyra hela vägen. Vi vill vinna varje match och sedan se hur långt det räcker. Det rimliga är att försöka ta tre poäng varje match och det är Inte mycket mer än så jag vill säga.

– Men hypotetiskt. Hade vi kvalificerat oss till Allsvenskan så är det en glädje. Det är en helt annan nivå där uppe. Det har man sett på de lag som kvalat sig upp. Det har inte varit lätt att hålla sig kvar alls. Man vet aldrig. Får hoppas att det hade gått bra.

Hur bra är IK Brage? Är ni samma lag som inledde säsongen? Vad har hänt i gruppen?
– Vi har vuxit. Vi är inte samma lag som vi var i början av säsongen. Inte någon spelare alls. Alla har tagit sin roll otroligt bra från de som spelat mest till de som spelat minst. Det har varit minst lika viktigt för laget. Jag satt på bänken i början av säsongen och de som sitter på bänken nu har verkligen jobbat för att slå sig in i startelvan och gjort så att de som spelat mest inte har fått slappna av någonting. Varje träning håller man de här extra procenten uppe. Det är jag väldigt tacksam över. Det har vi gjort väldigt bra tillsammans.

Vilken är din roll i truppen?
– Svårt att säga. Jag brukar vara en clown i laget men det är inte min roll här. Det finns andra som står för det. Min roll har inte satt sig, jag skulle säga att jag är en i mängden. Det är mitt första år och jag har inte fått någon speciell roll ännu. Men jag känner att jag är närvarande i klubben. Jag kommer i god tid före alla andra och snackar skit med alla, och sen är jag oftast kvar sist med Christian och Morre, och sitter kvar i bastun och sådär. Det har alltid vart så i mina lag. Jag trivs i omklädningsrummet med grabbarna.

2018 spelade Seth Kanteh Hellberg en säsong i Svenska Futsalligan med Nacka Juniors.

– Futsal har hjälpt mig otroligt mycket att bli en bättre fotbollsspelare. Nacka är lite likt Borlänge på ett sätt. De håller också ihop i sin grupp och jag togs in i laget väldigt fint. Det gick väldigt bra, vi kom tvåa i serien och tog oss till semifinal i slutspelet och förlorade mot IFK Uddevalla som sedan vann guld och fick spela Champions League. 

– Jag lärde mig mycket av att spela futsal, om mig själv också. Att ta sig in på ny mark och testa en sport som är lik fotboll men inte är fotboll. Jag lärde mig mycket om mitt eget fotbollsspelande där och jag är evigt tacksam för att de gav mig chansen att komma dit och få en erfarenhet som jag alltid kommer att ha med mig i fotbollen också.

Futsal är väldigt tekniskt och det är små ytor.
– Precis, man måste vara påkopplad hela tiden. Missar man en meter i futsal så är det i princip kört. Man måste alltid följa sin gubbe, jobba med screening också sådant. Det har tagit mig fram i min fotbollskarriär.

SFL har utvecklats en del sedan du var där, på bara en säsong.
– Jag gillar utvecklingen. Det är väldigt bra fotbollsspelare som också spelar futsal. Det är spelare från Division 1. Det är kul att det blivit ett större intresse för futsal, både att titta på och att spela. Det är en kul sport att se, inramningen och sådär. Jag hoppas att det fortsätter så. En dag kanske jag återvänder dit.

Du har många fotbollsdrömmar. Hur ser du dig själv om fem år?
– Det kan gå fort åt båda hållen. Jag hoppas att det bara går framåt för mig. Jag hoppas att jag är på toppen av min karriär och spelar i de största ligorna i världen i ett av de bästa lagen. Det är vad jag drömmer om och fortfarande tror på. Men nu är jag här i Borlänge och jag försöker bara göra varje match så bra som jag kan och sedan får vi se hur långt det räcker.

Som en del av utmärkelsen Månadens spelare så får Seth Kanteh Hellberg också 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till ett valfritt samhällsengagemang i IK Brage. Pengarna den här månaden går till Brage tar ansvar där klubben försöker se till att alla barnen i klubbens ungdomslag har en fritid och möjlighet att delta. Ibland genom att bistå att betala även deras medlemsavgifter, bollar och tröjor och så vidare.

– Det är ett projekt som IK Brage driver som stimulerar ungdomar till en aktiv fritidssysselsättning samt att det ger oss spelare möjligheten att vara förebilder för Borlänges ungdomar

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Juryn:
Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Tidigare vinnare 2019:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS
Augusti: Seth Kanteh Hellberg, IK Brage