Nyheter

Chevron
Hindrikes: ”Klubben har utvecklats enormt”

Hindrikes: ”Klubben har utvecklats enormt”

Pontus Hindrikes gör i år sin tionde säsong i IK Brages A-lag.
– Sedan 2013 så har klubben stadigt varit på väg uppåt, säger han till superettan.se.

IK Brage slutade trea i Superettan ifjol och fick kvala upp till Allsvenskan. Efter en sammanlagd 4–2-förlust mot Kalmar FF laddar man om för en ny säsong i landets näst högsta serie. 

Pontus Hindrikes är anfallaren som blivit mittfältare som blivit ytterback. Han debuterade i Brages A-lag 2008 och har varit med på Brages resa till Superettan-toppen efter att laget åkt ur samma serie 2013.

– Klubben har utvecklats enormt, framför allt organisationsmässigt och på ledarsidan med de förutsättningar vi har fått senaste åren. Det är stor skillnad på vad man har för ambitioner. Sedan 2013 när det kraschade så har det stadigt varit på väg uppåt, och senaste två tre åren har det verkligen hänt mycket bra saker.

Och laget då, känner ni er som ett topplag i Superettan nu?

– Det är svårt att säga. Vi har inte spelat några träningsmatcher. Men det gick bra ifjol och vi vill bli bättre. Vi fick ihop laget bra och alla vet sina uppgifter. Vi är ett bra lag med viss spets som först och främst jobbar hårt för varandra. 

Debut 2008 och ”tionde säsongen i IK Brage i år” går inte riktigt ihop. För Hindrikes del lämnade han Domnarvsvallen inför säsongen 2012 för spel i Kvarnsvedens IK i division 3. Laget gick omedelbart upp i division 2, och inför säsongen 2015 kallade IKB igen, då klubben låg i division 1. Hindrikes hade fortfarande kontakt med flera av spelarna i laget och tror att dåvarande Brage-mittfältaren Adam Gradén hade ett finger med i spelet. 

– Det byttes väldigt mycket ledare och personal inom organisationen efter att jag lämnade. Det var säkert en del Adams förtjänst att de tog tillbaka mig. Det var Bo Wålemark som var tränare då och det var inte särskilt långt att åka till Kvarnsveden för att kolla på några matcher. De tyckte väl att jag hade någon sorts kvalitet. Steget tillbaka var inte så särskilt långt.

På planen har stegen varit desto längre för den kvicke Hindrikes, som hittat sin roll som ytterback efter att ha börjat betydligt längre upp i banan.

– Jag har sjunkit ner mer och mer. Jag var anfallare när jag var ynngre, sedan mittfältare och nu ytterback. Det var lite läskigt i början. Man straffas så mycket hårare av misstag i backlinjen, konstaterar han.

– Det är både en helt annan fysisk och psykisk utmaning jämfört med att spela framåt och vara kreativ. Det gäller att värdera bättre. Det har utvecklat mig som spelare, att tvingas ta sådana beslut och känna sig bekväm med bollen på den positionen. Det har varit roligt och utmanande.

Hur nära är du en mittbacksplats?

– Jag har vikarierat någon gång när vi haft skador under matcherna, så jag har gjort kanske 120 minuter! Men jag har väl fortfarande lite snabbhet kvar i benen och kan bäst utnyttja det för att komma uppåt i banan.

– I en nedtrappad version framöver i något lag i norra Dalarna kanske man kan lira mittback. Jag älskar fotboll och vill gärna spela så länge jag kan. Men att trappa ned är inget jag ser framför mig inom en snar framtid.

Foto: bildbyrån

Nyheter