Helsingborg slog serieledarna – närmar sig i toppen

I en välspelad och underhållande kamp drog Helsingborg det längsta strået. Trots underläge lyckades skåningarna vända och vinna mot Falkenberg. Nu skiljer bara två poäng mellan lagen i serietopp.

Innan avspark hade Falkenberg fem poängs marginal i toppen av Superettan. Helsingborg, närmast jagande, ville givetvis minska det gapet innan sommaruppehållet.

Falkenbergs tränare Hasse Eklund var tydlig i intervjun med Cmore innan avspark. Lagen känner varandra väl och han förväntar sig en tät match. Tätt blev det, men också mängder med chanser.

Båda lagen ville framåt och skapade ett par fina möjligheter. De rödblå gästernas Mikael Dahlberg blev helt friställd men lyckades inte överlista Hampus Nilsson. Åt andra hållet fick Erik Pärsson ett bra avslutsläge med huvudet. Men han fick ingen fart i nicken och Pär Hansson kunde lätt fånga in bollen i sin stora skopa.

I den 16 minuten tog hemmalaget ledningen. En boll från Karl Söderström styrdes undan av en Helsingborgs-försvarare. Men det ville sig inte bättre än att den styrdes till Robin Östlind som på ett tillslag tryckte in bollen bakom Pär Hansson.

Chanserna fortsätta dugga tätt i solgasset i Falkenberg. Bjarnason klippte till från distans för Helsingborg men träffade inte mål. Max Svensson sköt minuten senare ett skott som Nilsson i hemmamålet fick sträcka ut på och styra till hörna.

Efter 35 minuter kvitterade Helsingborg. Ett långt Adam Eriksson-inlägg från vänster nådde Moro som tryckte till på volley. Otagbart för Nilsson och 1-1 i matchen.

När Johan Krantz blåste för välbehövlig halvtidsvila var det två jämna lag som gick in för 15 minuters skugga, vätskepåfyllnad och återhämtning.

55 minuter in i matchen återtog Falkenberg ledningen till majoriteten av de drygt 4 000 åskådarnas stora glädje. Chisom Egbuchulum stötte in ett inspel från nära håll.

Tolv minuter senare kvitterade Bjarnason på straff för gästerna. Bjarnasons första mål sedan i maj. Nästa mål skulle inte ddröja lika länge. Efter 72 minuters spel höll han sig framme och tryckte in sitt andra mål i matchen. En låg hörna från höger nådde islänningen som, från straffpunkten, tryckte till på ett tillslag.

Två minuter efter gästernas ledningsmål hade Robin Östlind ett fint kvitteringsläge. Hans avslut tog dock i Pär Hanssons överliggare. Fem minuter senare fick Erik Pärsson ett fint inspel men lyckades nicka i burgaveln från bra läge.

Falkenberg fortsatte trycka på framåt men lyckades inte få in någon kvittering. Det innebär att lagen nu går på semester med Falkenberg två poäng före Helsingborg i tabelltoppen.