Nyheter

Chevron
Så gjorde BP sina mål 2022

Så gjorde BP sina mål 2022

BP vann Superettan och precis som vanligt tar vi en titt på segrarnas mål under året. Var det något som stack ut?

BP gjorde 64 mål i Superettan 2022 och är den vinnare som gjort flest mål sedan Hammarby satte  68 stycken 2014. Så här gick det till när BP nätade under säsongen och säkrade avancemanget till Allsvenskan.

Med ett snitt på över två mål per match var BP sju mål bättre än tvåan Halmstads BK när det kom till gjorda mål i Superettan 2022. Lagets bästa målskytt var Oscar Pettersson med sina 15 baljor. Pettersson stod dessutom för 12 assist och 27 poäng på 30 matcher är givetvis ett fantastiskt facit. Pettersson fördelade målen över säsongen. Han gjorde sex mål på de åtta första, övergick sedan till att bli framspelare med sex assist (och två mål) på de kommande åtta. I de fem efterföljande matcherna blev det bara en målgivande passning innan han exploderade i slutet av säsongen. På de nio sista omgångarna stod han för sju mål och sex assist.

Både mål och framspelningar kom främst från hans position som högerspringare i anfallet. Redan i den andra omgången (förlust 3-2 mot Utsikten) fick vi en försmak på hur säsongen skulle komma att se ut. Hans reduceringsmål var ett typiskt Pettersson-mål. I segern mot Trelleborgs FF fick vi se en liknande balja, men utan kontringsinslaget. Det var inte bara placeringsavslut som Pettersson bjöd på under året. När han satte 4-1 i samma match mot TFF pangade han till rejält. Men är det någonting motståndarna ska se upp med nästa säsong är det när anfallaren smyger med längs sin högerkant, bjuds på lite yta och sedan trycker bollen i nät.

Näst bästa målskytt under säsongen var Nikola Vasic. Han landade till slut på elva mål och fem assist. Tre av dem kom på en dryg tiominutersperiod när Norrby besegrades med 5-0.

Av lagets 64 gjorda mål gjordes fyra från straffpunkten, ett på direkt frispark och två var självmål. Man gjorde sex nickmål och tryckte in fyra bollar från utanför straffområdet.

Fördelningen av vilken sida målen kom till på lutar litegrann åt höger, men laget var farliga även från vänster. Det allra ”vanligaste” målet vi fick se var dock det när laget spelade sig in i straffområdet, släppte bollen till spelare med mer yta som tryckte till på ett tillslag. Den målgivande passning kom både från kanterna och från centralt läge.

Ett par exempel på den typen av mål hittar vi här:

Nikola Vasic mot Örebro SK

Oscar Pettersson mot Dalkurd

Richie Omorowa mot Landskrona BoIS (även om Omorowa tog ett extra tillslag)

Philip Hellqvist mot AFC Eskilstuna

Oscar Pettersson mot IK Brage

Laget hade 14 olika målskyttar under säsongen och den interna skytteligan ser ut så här:
Oscar  Pettersson 15 mål
Nikola Vasic 11 mål
Marijan Cosic 10 mål
Philip Hellqvist 5 mål
Gustav Sandberg Magnusson 4 mål
Samuel Leach Holm, 4 mål
Richie Omorowa 3 mål
David Zlotnik 1 mål
Lucas Bergvall, 1 mål
Oscar Krusenll, 1 mål
Robin Frej 1 mål
Theo Bergvall 1 mål
Tim Söderström 1 mål
Wilmer Odefalk 1 mål

Nyheter