Nyheter

Chevron
”Vi har känt ett enormt stöd runt Stora Valla”

”Vi har känt ett enormt stöd runt Stora Valla”

När Johan Bertilsson blev utsedd till Månadens spelare i september i Superettan var det andra gången i år han vann priset.
– Det är smickrande, verkligen. Det är många bra lag och spelare i serien, det känns stort, säger Bertilsson till superettan.se.

Degerfors IF gick som tåget i Superettan i september, och även om man inte gått rent i oktober toppar man fortfarande serien. När september summerades hade DIF:s Johan Bertilsson bidragit med fem mål och tre assist på de fem segermatcherna, och mittfältaren tog sedan hem Månadens spelare för andra gången i år.

– Det känns roligt så klart. Det är smickrande, verkligen. Det är många bra lag och spelare i serien, det känns stort, säger Bertilsson.

Även om Degerfors avslutade fjolåret väldigt starkt, såg ni allt det här komma inför säsongens första match mot IK Brage, där ni vann klart?

– Man vet ju aldrig, men känslan i hela klubben var positiv efter förra avslutningen. Jag var inte med då men visste att laget var på väg framåt och man spetsade till det ytterligare med värnvingar, och viktiga spelare var kvar. Det känns som att man har utvecklat mer och mer för varje år.

Du sorteras som mittfältare men är med i toppen av skytteligan i serien och har två hattrick i år. Hur skulle du vilja beskriva din egen roll i Degerfors i år?

– Jag är en central offensiv mittfältare som vill vara rörlig och farlig för motståndarna hela tiden och ett alternativ för mina egna lagkramrter. Jag har mina absoluta styrkor i sista tredjedelen med att hamna i farliga ytor. Jag vill löpa för mig och för laget.

Ni gör flest mål i serien med ett väldigt vägvinnande anfallsspel med passningar och låga inspel i straffområdet. Hur viktigt är det för er i ert spel att komma till stora, klara målchanser?

– Det är mycket viktigt. Vi vill vara offensiva och skapa chanser. Leder vi med 1–0 i halvtid så går vi för att göra nästa mål också. Det sitter i lagets DNA, eller vad man ska säga. Vi är som bäst när vi fortsätter att spela och inte är rädda för att släppa in mål. Jag tycker att vi är väldigt modiga på det sättet.

– Det tog sju åtta omgångar innan offensiven satte sig helt och vi har blivit bättre under hela säsongen. Vi gillar passningsspel, sedan om vi kommer till målchans på en eller tio passningar spelar ingen roll. Vi har spelare som gillar att spela fram varandra och vi är tre man högt upp i skytteligan (Bertilsson, Victor Edvardsen och Villiam Dahlström), det tror jag är jäkligt viktigt, det gör det svårare för motståndarna.

Att ni gillar att spela fram varandra, är det något man tränar fram eller handlar det om rätt personligheter?

– Det är väl till viss del personligheter, men vi gillar passningsspel. Sedan måste vi ha individualism också, att vi vågar gå på avslut och göra det oväntade också.

Det har ju tyvärr inte varit några supportrar på matcherna i år. Hur känner ni stödet från supportrarna nu?

– Vi har känt ett enormt stöd ändå runt Stora Valla och runt laget. Många supportrar som både skriver till oss och pushar oss på alla möjliga sätt. Man har verkligen märkt att många står bakom oss och gläds åt att det går bra. Sedan saknar man supportrar på plats. Förra matchen (4–1-seger mot Västerås SK 5/10) samlades det in pengar via ”Tro på det”-kampanjen, och vi fick ett enormt stöd från både privatspersoner och företag.

Som vinnare av Månadens spelare så får du 10 000 kronor av Unibet att skänka till valfri del av din klubb. Senast delade du på prissumman mellan Suicide Zero och parafotbollen i Degerfors IF. Vad har du valt att göra med pengarna den här gången?

– Min tanke är att det ska gå till ungdomsfotbollen och damsektionen, att det delas 50/50. Ungdomsfotbollen är alltid viktig, att barn och ungdomar får bra förutsättningar. Damlaget är ganska nystartat, de har inte hållit på i så många år och har klättrat snabbt i serierna. De vann sin serie i år och jag hoppas att de kan ha nytta av pengarna, säger Johan Bertilsson.

Foto: Degerfors IF

Nyheter