Värnamo starkast i Smålandsderbyt

IFK Värnamo vann Smålandsderbyt mot Östers IF under måndagskvällen, samtidigt som Jönköpings Södra tog tre tunga poäng hemma mot Varbergs BoIS.

Både IFK Värnamo och Östers IF hade väldigt bra resultat sedan återstarten av Superettan inför Smålandsderbyt på Finnvedsvallen under tisdagen. Efter ett segermål av Rasmus Wiedesheim-Paul blev det Värnamo som höll formkurvan uppe.

Båda lagen skapade målchanser matchen igenom, och efter 18 minuter hade både David Johannesson och Dragan Kapcevic missat målet i bra lägen för Öster.

I den 32:a minuten föll matchens enda mål då vänsteryttern Rasmus Wiedesheim-Paul högg på en retur och slog in 1-0 för IFK i halvöppet mål. Bara minuten senare var det unga Halmstad-lånet nära att dubbla ledningen med ett skruvat skott som dock gick i stolpen.

Johannesson hade ytterligare två bra lägen för Öster i den andra halvleken, men allra närmast att näta var inhopparen Johan Andersson för Värnamo; när han stötte bollen mot mål efter ett högerinlägg i den 82:a minuten rensades den på mållinjen.

Unge Gustav Ahrn fick sista målchansen för Öster på stopptid, men hans nick gick utanför och Värnamo går upp på kvalplats efter tre tunga poäng.

Jönköpings Södra vann nye tränaren Andreas Brännströms första Superettan-match med klubben efter en en stark insats hemma mot Varbergs BoIS.

Gästerna tog dock ledningen på Stadsparksvallen då Nahom Netabay frammanade all sin kyla och skicklighet genom att lobba in bollen i vänstra hörnet på volley efter en hörna.

Efter 23 minuters spel hade Södra vänt på matchen. Erik Moberg slog in kvitteringen efter hörna och Daryl Smylie nickade in 2-1 på ett högerinlägg.

Netabay satte sedan sitt andra för dagen då han återigen visade sin kyla, den här gången från straffpunkten då han skickade upp 2-2 i nättaket från elva meter.

Ett mönsteranfall av J-Södra återförde hemmalaget i ledning i den 68:e minuten. Efter att ha vunnit bolen på mittplanen fick Tommy Thelin en passniong i djupled, som han förvaltade genom att frispela Jakob Orlov som lade in 3-2 i fritt läge.

Ett misstag i Varberg-försvaret bäddade sedan för matchens sista mål då Thelin enkelt kunde hinna upp en brant hemåtnick och slå in 4-2 i öppet mål.