Nyheter

Chevron
”Varje match är lika svår, alla tar poäng av alla”

”Varje match är lika svår, alla tar poäng av alla”

Degerfors IF leder Superettan och ångar just nu på mot en plats i Allsvenskan 2021. I juli månad tog klubben 16 av 18 möjliga poäng och rutinerade offensive mittfältare Johan Bertilsson utsågs till Månadens spelare i hela serien.
– Vi som lag blir bättre och bättre för varje vecka och varje match, säger en glad vinnare.

Johan Bertilsson ledde sitt Degerfors offensiv under månaden och gjorde bland annat fyra mål, varav tre tillkom efter ett hat-trick i matchen mot Östers IF.

– Tack, det är kul att vinna den här utmärkelsen. Det känns extra hedrande att priset kommer från kollegor och folk som jobbar med fotbollen. Jag ser det som en stor komplimang, menar Johan Bertilsson.

– Månaden var bra. Jag har känt att jag själv, och vi som lag, blir allt bättre för varje vecka och varje match. Vi har en stigande form. Det är roligt att sätta dit bollar också, även om det inte är prio ett, men det är bra att man är med och bidrar. Det är extra kul att jag gjorde ett hat-trick, det händer inte så ofta.

I laget Degerfors är Johan Bertilsson långt ifrån ensam att producera poäng. Hans lagkamrat Oliver Ekroth var också nominerad till att bli Månadens spelare och enligt Johan Bertilsson finns det fler spelare i laget, utan att nämna namn, som kunnat aspirera på utmärkelsen.

– Det är extra kul att fler från Degerfors var nominerade. Jag hoppas på fler framöver.

Degerfors gjorde en stark höst 2019 och var nära en kvalplats till Allsvenskan redan då. Vilka förväntningar är rimliga att ha på klubben i år?

– Jag var ganska övertygad om att Degerfors skulle vara bra även i år. Klubben tappade förvisso Erik Björndahl, som vann skytteligan i hela Superettan förra året, men Degerfors har ändå fått behålla spelare plus att det anslutit några som smält bra in i laget, däribland jag själv. Det finns kanske ingen som ersätter Erik Björndahl rakt av men vi har lyckats sprida ut målskyttet mellan flera spelare istället. Det är en styrka, vi har många hot.

– Just nu ska vi inte tänka alltför långt fram utan vi siktar på att behålla den placering som vi har. Vi jobbar hårt och jag tycker att vi har goda möjligheter att vara med in i det sista. Det känns bra.

Superettan sägs alltid vara en tuff och oförutsägbar serie, där alla slår alla. Vad är dina tankar om det?

– Det är bra kvalité på serien i år. Den är jämn, det är många oavgjorda matcher och alla tar poäng av alla. Jag skulle säga att varenda match är lika svår. Det är meningslöst att kolla tabellen, det spelar ingen roll vilka vi möter, man måste vara på topp hela tiden för att vinna.

Säsongen 2020 är lite speciell på grund av corona. Hur är det att spela inför tomma läktare?

– Allt blev konstigt redan under försäsongen. Vi tränade på och tränade, men spelade inga matcher. Ingen visste vad som hände. Sedan fick vi köra igång serien direkt, utan träningsmatcher. Det var svårt att hantera, vibehövde matcher att komma igång.

– Förutom det så har det funkat bra. Det är mycket matcher, och det är det roligaste. Visst saknar vi publiken, framför allt inramningen innan och efter match, men när man väl spelar är man så fokuserad på uppgiften.

Som vinnare av Månadens spelare så får du 10 000 kronor av Unibet att skänka till valfri del av din klubb. Vad har du valt att göra med pengarna?

– Jag bestämt mig för att dela prissumman på hälften och skänka pengarna till Suicide zero som klubben har ett samarbete med, samt till Degerfors parafotboll för funktionshindrade som legat på is under coronan, som behöver få möjlighet att komma igång igen.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben. Vinnande spelare presenteras i Svensk Elitfotbolls och Unibets kanaler.

Juryn:
Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll), Stefan Ishizaki (Dplay), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP), Göran Bolin (Aftonbladet) och Anders Falk (Unibet).

Vinnare 2020:
Juni: Pontus Engblom, GIF Sundsvall
Juli: Johan Bertilsson, Degerfors IF

Foto: Degerfors IF

Nyheter