Underläge för Varberg och Värnamo i Superettan-kvalet

Varbergs BoIS föll med 4-2 i första mötet med Oskarshamns AIK medan IFK Värnamo åkte på en 1-0-förlust borta mot Syrianska FC i kvalet till Superettan 2019.
– Vi gör det starkt och all heder till krigarinsatsen idag tycker jag, säger Oskarshamns mittfältare Filip Jägerbrink i C More efteråt.

Kvalet till Superettan 2019 startade under onsdagen då Varbergs BoIS gästade Division 1 Södra-tvåan Oskarshamns AIK, medan IFK Värnamo även de inledde borta mot Syrianska FC, tvåa i Division 1 Norra.

Varberg, som slutade på 14:e plats i Superettan i år, hade det tufft borta mot Oskarshamn, men fick ändå in en reducering till 4-2 på stopptid vilket öppnar upp mötet betänkligt inför returen.

Hemmalaget Oskarshamn tog ledningen redan i den fjärde minuten då Emil Skogh, tidigare i år i Örgryte IS, tryckte av ett vänsterskott som Matt Pyzdrowski i BoIS-kassen inte kunde mota.

2-0 satte William Kvist påpassligt då han snappade upp en lös hemåtpassning och hittade nätet i friläge. Samme Kvist dunkade sedan in 3-0 i den 58:e minuten efter att Oskarshamn vunnit bollen högt i planen.

Daniel Krezic, som var het matchen igenom för gästerna, reducerade med skallen för Varberg då han nickade in Nahom Girmais frispark i den 66:e minuten, men hemmalaget återställde tremålsledningen fem minuter senare då Christoffer Christensson lade in 4-1 lågt till vänster i fritt läge efter en snabb omställning.

Girmais känsliga vänsterfot bringade dock en ny Varberg-reducering på stopptid, den här gången var det Jesper Modig som hoppade högst på en hörna och nickade in slutresultatet 4-2.

– Det är ett jädra pissmål vi släpper in i slutet. Det lägger lite sordi över insatsen. Men vi gör det starkt och all heder till krigarinsatsen idag tycker jag, kommenterar OAIK:s mittfältare Filip Jägerbrink i C More efter slutsignalen.

Senare under kvällen tog Syrianska emot IFK Värnamo i en tillknäppt affär i Södertälje. Efter en mållös första halvlek fick dock hemmalaget straff direkt i den andra. Joakim Wulff i IFK-målet gick åt rätt håll men kunde inte hålla Seth Hellbergs straff, och 1-0 till Syrianska var ett faktum.

Värnamo fick senare i matchen samma chans till kvittering efter att Pär Cederqvist hållits fast i straffområdet på en hörna. IFK-kaptenen själv tog hand om straffen, men sköt bollen över ribban från elvameterspunkten.

Chansskapandet för Värnamo var inte över där, utan i den 81:a minuten var Lumala Abdu kylig då han hittade en lagkamrat i straffområdet, men avslutet i bra läge fotparerades av Dejan Garaca i hemmamålet.

Cederqvist fick matchens sista stora chans då han hoppade högst på en hörna, men nicken gick utanför bortre stolpen och Syrianska tar med sig en uddamålsseger till returen på söndag.