Nyheter

Chevron
”Två-tre matcher till så hade vi gått upp”

”Två-tre matcher till så hade vi gått upp”

Det blev en rolig avslutning på säsongen för Erik Björndahl och hans Degerfors IF. Värmlänningarna gjorde en stark avslutning, slutade femma, och Björndahl själv vann skytteligan och utsågs till Månadens spelare i ligan.
– Det är synd att vi kom igång så sent. Hade det varit två-tre matcher till så hade vi gått upp, säger Björndahl till superettan.se

Det var en kamp in i det sista om vem som skulle vinna Skytteligan i Superettan. Inför den sista omgången låg Björndahl och Halmstads BK:s Rasmus Wiedesheim-Paul på samma antal mål. Wiedesheim-Paul gjorde mål i HBK:s avslutande match mot Syrianska FC men Erik Björndahl gjorde två mål i Degerfors bortaseger mot Dalkurd FF och tar med det hem Skytteligan 2019.

– Det har varit en fight hela hösten mellan mig och Rasmus. Den har pågått från match till match och det avgjordes in i det sista. Det är jättekul att se en så ung kille gå fram så snabbt som han har gjort, säger Björndahl och fortsätter.

– Det betyder mycket att vinna Skytteligan. Som offensiv spelare har man alltid ett mål att bidra med poäng framåt och hjälpa laget att vinna. Hag kom delad tvåa i Skytteligan förra åtet och har grämt mig mycket över det. I år ville jag vinna. Jag har många lagkamrater att tacka. Jag har fått många extra passningar av medspelare som egentligen haft bättre lägen och väldigt mycket fokus.

Och så vann du Månadens spelare. Grattis.
– Ja, tack. Det är en stor ära att få det här priset. Det finns så många bra spelare i Superettan och att vinna är en bekräftelse på att man gjort något bra.

Berätta om din månad.
– Det var en jättefin månad både för mig och laget. Egentligen hela hösten har varit fin. Det är en magisk andra halva av säsongen som ligger till grund för att jag vinner det här nu. Degerfors har varit ett ånglok som inte går att få stopp på. När det går bra för laget så går det bra för en själv också. Det är synd att vi kom igång så sent bara.

Det var en minst sagt spännande avslutning av ligan.
– Det är inte många gånger som ligan avgörs i både botten och i toppen i sista omgången. För oss var det avgjort innan den sista omgången men vi har bara fyra poäng upp till Allsvenskan. Det är många matcher man grämer sig för nu, men så är spelet.

Hamnade ni ungefär där ni trodde i ligan?
– Vi hade ett högre mål med säsongen mot vad experterna tippade oss. Vi har haft en stark trupp trots att vi tappade spelare till Allsvenskan och att vi har haft skador. Vi trodde bra om oss, men vi har varit lite för ojämna. Vi visade ändå under hösten hur bra vi är och det är bara att bygga vidare på det här till nästa säsong. Då ska vi kunna hamna högre upp i tabellen.

Vad har du för egna planer med karriären?
– Som alla andra spelare så vill man spela så högt upp som möjligt men mitt fokus just nu är på Degerfors. Jag har två år kvar på kontraktet. Sedan ska jag inte sticka under stol med att när man gjort 34 mål på två säsonger så finns det alltid folk som drar i en. Det återstår att se vart det lutar men vi har något väldigt intressant på gång i Degerfors.

Som vinnare av Månadens spelare i Superettan så får du 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till valfritt samhällsengagemang i Degerfors IF.
– Jag har valt att skänka pengarna till Parafotbollen i Degerfors IF. Jag har en handikappad morbror som har följt mig och min fotboll i alla år.  Jag vet hur mycket det har gjort för honom att vara delaktig i fotbollens värld, trots att han inte själv kunnat spela. Så jag känner att dessa pengar kan möjliggöra att fler kan få möjlighet att spela fotboll, vara en del av fotbollen och få en hobby som man gillar. Fotbollen ger så mycket glädje, gemenskap och är öppen för alla oavsett förutsättningar.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Jurygrupper:
Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Alla vinnare 2019:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS
Augusti: Seth Kanteh Hellberg, IK Brage
September: Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstads BK
Oktober: Erik Björndahl, Degerfors IF

Nyheter