Tung Norrby-seger – HBK klara för uppflyttning

Norrby IF tog tre viktiga poäng hemma mot Östers IF och skickade samtidigt Halmstads BK upp i Allsvenskan.

Norrby IF – Östers IF: 2–0
Efter tre raka förluster fick Norrby jubla över tre viktiga poäng under lördagen. Det var inte vilka motståndare som helst, utan trean Öster jagade Halmstad på andraplats i tabellen. Resultatet på Borås Arena innebär dock att Växjö-laget inte längre kan gå om HBK, som därmed säkrat uppflyttning till Allsvenskan. Målen, då? Jaheem Burke tryckte in 1–0 från distans i den 54:e minuten, och med kvarten kvar att spela vräkte Norrby-ikonen Nicklas Savolainen in 2–0 på hörna.

IK Brage – Västerås SK: 0–2
Brage var länge med i kampen om att nå tredjeplatsen, men en svag form under hösten har gjort att man gradvis fallit ifrån. Lördagens 2–0-förlust hemma mot VSK gör att man inte längre kan nå kvalplatsen. Desto gladare var bortafansen på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen idag då Västerås-segern gör att laget lyfter i tabellen. Pedro Ribeiro slog in 1–0 på straff för gästerna, ett mål som följdes av att specielle målskytten Viktor Granath petade in 2–0 på hörna i den 27:e minuten.

Örgryte IS – Skövde AIK: 3–0
ÖIS har nu fem raka matcher utan förlust – tre vinster och två oavgjorda – efter att man hemmabesegrat Skövde AIK med klara 3–0. Isak Dahlqvist lyte elegant in 1–0 i det bortre hörnet i den första halvleken, och efter pausvilan fyllde Nicklas Bärkroth på med 2–0 efter ett snabbt anfall och 3–0 sattes säkert av Jonathan Azulay från straffpunkten.

Örebro SK – Landskrona BoIS: 2–2
David Seger förde upp Örebro i en 2–0-ledning med två långskott som gick i nät innan vi spelat en halvtimme på Behrn Arena. Efter pausvilan tog BoIS nya tag och hämtade upp till ett kryss. Ousmane Diawara nickade in 2–1 på frispark, och i den 74:e minuten passade han fram till Robin Dzabic som dunkade in 2–2 i bortre hörnet.

Utsiktens BK – Östersunds FK: 3–3
Det blev dramatiskt värre på Bravida Arena där Utsikten kämpar för att inte halka ned på kvalplats och där Östersund behövde minst en poäng för att inte hoppet om att hänga kvar skulle dö i Göteborg. Yannick Adjoumani gav ÖFK ledningen i den 40:e minuten, Predrag Randelovic kvitterade omgående och Malcolm Stolt förde återigen upp ÖFK i ledning med en nick från nära håll efter att Chovanie Amatkarijos frispark tagit i ribban, på mållinjen och ribban igen.

Den andra halvleken var sedan inte ens en minut gammal då Albin Skoglund satte 2–2 för Kiken, och när samme Skoglund gick hela vägen själv och placerade in 3–2 från nära håll i den 65:e minuten hade hemmalaget ledningen. Den stod sig till den 90:e minuten då ett desperat Östersund fick in en 3–3-kvittering – en cykelspark från Mansour Sinyan på hörna som innebär att gästerna bär med sig hoppet om överlevnad in i sista omgången.

AFC Eskilstuna – Halmstads BK: 2–0
Precis innan avspark på Tunavallen blev Halmstads BK klara för uppflyttning till Allsvenskan. Om det hade någon inverkan på prestationen ska vi låta vara osagt, men AFC stod i alla fall för en inspirerad insats och vann med 2–0. Ashley Coffey peggade upp André Alsanati till 1–0 och satte själv tvåan med en klackspark i den 61:a minuten.