Nyheter

Chevron
Statistik: Unika seriesegraren Mjällby

Statistik: Unika seriesegraren Mjällby

Mjällby AIF gick raka vägen upp i Allsvenskan som nykomling i Superettan i år. Man gjorde det med ett helt koppel uddamålssegrar vilket ledde till en blygsam målskillnad. Vi tittar till hur laget från Listerlandet gjorde sina mål under segersäsongen 2019.

Det finns flera saker som sticker ut med Mjällby AIF:s säsong i Superettan 2019. För det första vann man serien som nykomling – en enastående bedrift av laget, där Milos Milojevic sedan sommaren 2018 sitter på tränarbänken.

För det andra så var man långt ifrån det lag med bäst målskillnad i serien. Faktum är att lagets +13 i målskillnad är den lägsta siffran för ett segerlag i Superettan någonsin. Det blev totalt 13 uddamålssegrar för Gulsvart, vilket mer än något annat visar prov på en enorm arbetsmoral och förmåga att bevaka en ledning.

För det tredje gjorde man lika många mål med ryggen som på nick (2). De lyckliga ryggmålskyttarna var flyktade anfallaren Jacob Bergström, som blev Månadens spelare i Superettan i maj, och mittbacken Jesper Löfgren.

mjallby.nilsson-mal

För det fjärde gjorde man fem mål i öppet spel efter inlägg från vänster, men inte ett enda från höger. Däremot kom två hörnmål från högerhörnor, och Mohanad Jeahze drog in en frispark direkt i mål när alla förväntade sig en lyftning in i luftrummet från högerkanten mot Halmstads BK.

Ju längre säsongen led desto mer lyckades Mjällby dra nytta av kontringar och snabba omställningar, då man med skickliga spelare som Bubacarr Jobe, Joel Nilsson och sommarförvärvet Miachael Omoh oftare nätade som en direkt effekt av passningar i motståndarnas straffområdet – totalt blev det åtta sådana mål under säsongen.

Nämnde Jeahze var en av flera spelare som var lyckosamma med skott från distans för Mjällby under 2019. Om ni ännu inte sett hans pangträff hemma mot IK Brage är det hög tid att ni tar en titt, förslagsvis på den här länken.

Ett annat anmärkningsvärt skott från utanför straffområdet är Charbel Georges 3–2-mål mot Dalkurd FF i den 94:e minuten, som fullbordade en sensationell sen vändning av MAIF på Strandvallen.

vsk-mjallby-mal

Mjällby vann serien och gick upp i Allsvenskan, och man gjorde det på sitt sätt. Blott ett självmål fick man med sig, när man redan ledde med 2–0 borta mot Trelleborgs FF.

Alla Mjällby AIF:s mål i Superettan 2019:
Övergripande:

Öppet spel: 34
Hörna: 4
Frispark: 2
Straff: 3
Självmål: 1

Situation:
Inlägg vänster: 5
Inlägg höger: 0
Genomskärare: 4
Pass i straffområdet: 8
Långskott: 9 (på frispark: 1, efter hörna: 2)
Efter dribbling: 4
Pass utanför straffområdet: 2
Från Motståndare: 3
Långboll: 1
Retur: 1
Styrning: 1

Avslutssätt:
Nick: 2
Fot: 39
Övrigt: 2 (rygg)
Självmål: 1

Foto: bildbyrån

Nyheter