Nyheter

Chevron
Statistik: HBK:s delade målskytte

Statistik: HBK:s delade målskytte

Det går att dela upp seriesegrande Halmstads BK:s målskytte under säsongen i två eror. Den första, RWP-eran, varade i 18 matcher och den avslutande, Boman-eran, tog vid och höll säsongen ut.

Rasmus Wiedesheim-Paul gjorde 13 mål (sex på straff), Mikael Boman gjorde tolv (noll straffmål). Det mest anmärkningsvärda är att när RWP lämnade HBK för norska Rosenborg stod Boman bara på ett gjort mål (det kom i omgång 17). Men i de tolv sista omgångarna gjorde Boman mål i nio av matcherna, bland annat avslutade han säsongen med mål i sex raka matcher. Vad hände egentligen med Bomans positionering när Rasmus Wiedesheim-Paul lämnade?

– Jo det har ändrats lite. Rasmus är en fantastiskt duktig avslutare och spelare, han gjorde mycket mål och jag trivdes att spela med honom, men vår rollfördelning var att han fick avsluta mycket anfall. Han var duktig på det och det var helt rätt. Min roll då var väldigt mycket jobba felvänd mot motståndarmålet, sa Boman när han tilldelats priset för månadens spelare i Superettan och han fortsätter:

– Nu när jag spelat med Sadat Karim tar han mycket duellspel och jag behöver inte fokusera lika mycket på just det. Samtidigt gör jag var tränaren vill och önskar av mig.

Det tydligaste exemplet på det nya radarparets styrka fick vi se när laget tog ledningen hemma mot Västerås SK i den omgången. Ett inlägg från höger nådde Sadat Karims panna. Karim nickar ner bollen på Bomans fot och ett tillslag senare är bollen i nät. När Karim sedan avgjorde matchen var Boman givetvis inblandad i att sätta upp anfallet.

Boman art
Mikael Boman och HBK firar ett av sina mål under säsongen.

Men det är mer än Rasmus Wiedesheim-Pauls och Mikael Bomans målande som varit viktigt för HBK under säsongen. Totalt gjorde laget 61 mål och med bara 18 insläppta och en målskillnad på +43 är det svårt att inte också hylla defensiven med Malkolm Nilsson Säfqvist och Andreas Johansson i spetsen.

Lagkapten Johansson har gjort två mål (båda från en knapp meters avstånd efter hörna) och två assist. Emil Tot Wikström borrade in boll efter boll vid motståndarmålvaktens vänstra stolprot (exempel 1, exempel 2, exempel 3, exempel 4).

Totalt hittade tolv HBK-spelare nätet under säsongen och fem gjorde sex mål eller fler, men hur såg målen som Halmstad gjorde ut då?

Laget var oerhört allround i sitt sätt att göra mål, men elva straffmål sticker givetvis ut (att jämföra med förra årets segrare, Mjällby AIF:s tre). I statistiken står det fyra hörnmål, men med god vilja hade vi kunnat lägga till någon extra där. Två självmål har man fått med sig – det ena var matchavgörande mot Västerås SK och det andra betydde 3-0 mot AFC Eskilstuna.

Alla Halmstads BK:s mål i Superettan 2020:
Övergripande:

Öppet spel: 44
Hörna: 4
Frispark: 0
Straff: 11
Självmål: 2

Situation:
Inlägg/inspel vänster: 6
Inlägg/inspel höger: 9
Genomskärare: 11
Långskott: 5
Efter dribbling: 1
Omställning: 7
Långboll: 1
Retur: 4
Hörnmål: 4
Straff: 11
Självmål: 2

Interna skytteligan
Rasmus Wiedesheim-Paul, 13
Mikael Boman, 12
Emil Tot Wikström, 9
Samuel Kroon, 7
Sadat Karim, 6
Thomas Boakye, 3
Alhassan Kamara, 2
Andreas Johansson, 2
Joel Allansson, 2
Dusan Djuric, 1
Edvin Kurtulus, 1
Joseph Baffoe, 1

Interna assistligan
Samuel Kroon, 11
Sadat Karim, 10
Emil Tot Wikström, 6
Mikael Boman, 5
Erik Ahlstrand, 3
Joel Allansson, 3
Andreas Johansson, 2
Jonathan Svedberg, 1
Joseph Baffoe, 1
Rasmus Wiedesheim-Paul, 1

FOTO: Bildbyrån
 

 

Nyheter