Nyheter

Chevron
Sex lag vill undvika kval

Sex lag vill undvika kval

Varbergs BoIS, IFK Värnamo, GAIS, Norrby IF, IK Frej Täby och Jönköpings Södra är alla i olika grad inblandade i kampen om att undvika negativ kvalplats när Superettans sista omgång spelas på lördag.

Gefle IF och Landskrona BoIS har redan tvingats tacka för sig då de båda är klara för nedflyttning från Superettan inför den sista omgången. För de båda levde hoppet om att kunna nå en kvalplats långt in på säsongen. För andra är det omvänt. Inför den sista omgången har vi sex lag som tampas om att undvika de två kvalplatserna, som just nu innehas av IFK Värnamo och Varbergs BoIS.

Ovanför strecket är det GAIS, Norrby IF, IK Frej Täby och även Jönköpings Södra som spelar med stora insatser på lördag. J-Södra har nästan sitt på det torra då Frej och Värnamo ställs mot varandra – men helt klart är det inte än. Här nedanför går vi igenom förutsättningarna för klubbarna inblandade i streckstriden.

9. Jönköpings Södra: 29 | 9 – 7 – 13 | 31-38 | 34
10/11 kl. 16.00: Norrby IF (hemma)
Jönköpings Södra sitter som sagt i en bra sits inför lördag. Värre var det för två veckor sedan, men trepoängare mot först GAIS och sedan Landskrona gör att J-Södra gått från 14:e till nionde plats i tabellen. Nu måste man förlora med minst fem måls marginal hemma mot Norrby, samtidigt som IFK Värnamo vinner mot Frej, och GAIS också vinner sin match, för att halka ned på kvalplats igen.

Södra hoppas på folkfest på Stadsparksvallen på lördag och bjuder samtliga närvarande på nästa års hemmapremiär i Superettan – självsäkert nog! – om det kommer över 3 000 åskådare till det viktiga mötet med Norrby.

10. IK Frej Täby: 29 | 9 – 7 – 13 | 45-56 | 34
10/11 kl. 16.00: IFK Värnamo (h)
IK Frej Täby var så nära att säkra kontraktet i den senaste omgången. Först hade man en 2-0-ledning borta mot AFC Eskilstuna som kunde blivit 3-0 om inte Joakim Runnemo skickat en straffspark över ribban i den andra halvleken. Istället kom AFC tillbaka och kvitterade i den 96:e minuten, och Frej behöver nu tampas ända in i kaklet även i år.

IFK Värnamo står för motståndet på lördag, och som ni kan se av tabellen så är matchen på Vikingavallen kanske omgångens allra hetaste. Båda lagen kan klara sig med kryss, men då vill det till att Norrby förlorar mot J-Södra. Annars är det vinst eller kval som gäller för gästerna.

11. Norrby IF: 29 | 9 – 6 – 14 | 31-50 | 33
10/11 kl. 16.00: Jönköpings Södra (borta)
I egenskap av laget med sämst målskillnad, av de sex i genomgången, har Norrby IF ett lurigt utgångsläge inför den sista omgången. Bara vid seger kan man vara säker på att stanna kvar på säker mark, och det kan bli riktigt dramatiskt när man ställs mot streckstridskollegan J-Södra på bortaplan.

– Det kommer att bli tufft. Jönköping är inte dåliga, men vi kommer göra vårt bästa för att säkra kontraktet. Vi gjorde en stark insats mot Falkenberg senast, fick med oss en poäng och nu ska vi försöka vinna den här matchen, säger formstarke backen Abbas Mohamad till GT.

12. GAIS: 29 | 7 – 11 – 11 | 38-41 | 32
10/11 kl. 16.00: Falkenbergs FF (b)
Precis som förra året parkerar GAIS på en tolfte plats i tabellen inför den sista omgången. 2017 hängde man kvar tack vare en 3-0-seger hemma mot Varberg, som även de var inblandade i kampen om att undvika kval, men i år väntar tuffare motstånd borta mot ett Falkenbergs FF som har chans på seriesegern. Läget är dock positivt i GAIS, som även har en förhållandevis bra målskillnad att potentiellt luta sig tillbaka mot.

– En rolig match att spela. Det ska vi klara, inga konstigheter, säger försvararen August Wängberg till GP.

13. IFK Värnamo: 29 | 9 – 5 – 15 | 31-47 | 32
10/11 kl. 16.00: IK Frej Täby (b)
IFK Värnamo har gett sig själva chansen att hänga kvar i Superettan efter att ha spelat hem 27 poäng sedan återstarten i somras. Om det blir kval eller om man lyckas ta sig upp på säker mark återstår att se. En seger borta mot Frej Täby och kontraktet är säkrat, men det kan även räcka med kryss.

– Vi åker upp till Täby med en ödmjuk inställning vet att många lag gått på pumpen mot er. Vet att ni är att lag med många bra kvalitéer så denna match blir tuff, säger IFK-tränaren Roar Hansen i en intervju med Frejs webbsida inför matchen.

14. Varbergs BoIS: 29 | 7 – 8 – 14 | 42-51 | 29
10/11 kl. 16.00: Helsingborgs IF (b)
Varbergs BoIS har det klart svåraste läget inför den avslutande omgången. Seger borta mot tabellettan Helsingborgs IF, som går för seriesegern hemma på Olympia, är bara grundkravet för att man ska kunna nå säker mark. Sedan måste både IFK Värnamo och GAIS förlora. BoIS har bättre målskillnad än Värnamo, men måste ta in sex mål på GAIS.

– Ja, att slippa kval är väldigt långsökt, även om det finns en möjlighet. Så det handlar väl mycket om för vår del att framförallt göra en bra prestation och hålla vår match levande, säger Varberg-tränaren Joakim Persson till klubbens webbsida.

Nyheter