Säker seger i Granqvists comeback

Andreas Granqvist gjorde comeback i HIF-tröjan och svensk fotboll. Med bindeln runt armen ledde han sitt lag till seger i bortamötet med Jönköpings Södra.

De 4364 åskådarna på Stadsparksvallen hade samlats för att dels se höstpremiären av Superettan men också för att uppleva Andreas Granqvists återkomst till svensk fotboll. Landslagskaptenen tog på sig bindeln även i Helsingborg och ledde laget ut i värmen för match mot Jönköpings Södra.

Helsingborg började bäst och skapade ett antal fina chanser i början på matchen. Max Svensson försökte och en annan hemvändare, Rasmus Jönsson, likaså. Frank Pettersson i hemmamålet fick visa att han är en duktig målvakt när han avvärjde skåningarnas chanser.

Det grönklädda hemmalaget försökte sätta Pär Hansson på prov men skapade till en början bara halvchanser. Tommy Thelin försökte från dålig vinkel men fick ingen fart i avslutet.

Jönköping tog tag i spelet men det var Helsingborg som till slut tog ledningen. Andri Bjarnason fick bollen i straffområdet och tryckte beslutsamt till med vänstern. Ett hårt skott otagbart för Frank Pettersson.

33 minuter in i matchen frispelade Rasmus Jönsson Max Svensson. Svensson hade inga problem att, helt ren, överlista Pettersson och 2-0 för gästerna var ett faktum.

Gästernas mål gjorde att de kunde slappna av och spela med lite mer marginal. Laget fortsatte skapa chanser. Darijan Bojanic sköt en frispark som ställde till problem för hemmamålvakten och Rasmus Jönsson missade ett läge från nära håll.

Den första halvleken avslutades med att Jönköpings Erik Moberg fick huvudet på en offensiv hörna. Nicken passerade dock utanför Pär Hanssons stolpe.

Matchens andra halvlek började i grön favör. Jönköpings Södra tryckte på men fick inte in bollen bakom Hansson.

Efter 69 minuter fick Helsingborg straff. Publiken trodde nog att landslagets fasta straffskytt skulle kliva fram i sin debut, men det blev istället Darijan Bojanic. Bojanic gjorde inga misstag utan tryckte in 3-0 till gästerna.

Med åtta minuter kvar av ordinarie tid reducerade Daryl Smylie. Efter en hörna och en skarv höll han sig framme och tryckte in bollen i nät.

Trots ett skott i stolpen från Jakob Orlov kom inte hemmalaget närutan det blev tre viktiga poäng för Helsingborg i jakten på Allsvenskan.