ÖIS vinner första kvalmötet – Skövde tappade ledning till oavgjort på tilläggstid

På torsdagskvällen var det dags för den första av två kvalomgångar till Superettan 2024. På Falcon Alkoholfri Arena fick Skövde åka hem med oavgjort efter att hemmalaget kvitterat i slutminuten medan ÖIS vann med uddamålet mot Nordic United FC.

Falkenbergs FF – Skövde AIK 2-2
Skövde kom till Halland för att ta sig an tvån i Ettan Södra med en energi som var synbar i matchens inledande halvlek. Efter bara 15 spelade minuter slog Azeez Temitope Yusuf till och gav gästerna ledningen. Men i halvlekens sista minut kvitterade Falkenberg genom Wanbe Godwin Aguda och istället för en ledning fick SAIK gå till halvtidsvila med 1-1. Andra halvlek var en kamp och med kvarten kvar att spela var det Isak Vidjeskogs tur att hitta nät. Han gav Skövde AIK en ledning som länge såg ut att räcka hela vägen. Men varje minut ska spelas och på tilläggstid slog hemmalagets Oliver Hintsa till och gjorde mål för Falkenberg. Det fastställde slutresultatet till 2-2. Men trots att man tappade vinsten har man trots allt ett fördelaktigt läge inför returen hemma på Södermalms IP på söndag.

Nordic United FC – Örgryte IS 0-1
Örgryte IS avslutade superettan med två raka segrar och tog sig därmed upp på kvalplats i tabellen i sista stund. På torsdagskvällen stod tvåan i Ettan Norra, Nordic United, för motståndet i Södertälje. ÖIS var de som startade stralast och Christoffer Styffe fick iväg ett avslut från nära håll, men Dejan Garaca i Nordic United-målet stod för en vass räddning. Strax före halvtidsvilan hade dessutom Edi Sylisufaj ett skott från distans som gick precis utanför. Istället kom inte utdelningen förrän i den 78:e minuten då Sargon Abraham spelade fram en fristående Noah Christoffersson, som placerade in ledningsmålet. ÖIS höll sedan undan och vann matchen med 1-0. Därmed är det rödblå fördel inför returen som spelas i Göteborg på söndag.