Oremo avgjorde i slutminuten – full pott till Halmstad

Gabriel Gudmundsson gav Halmstad ledningen mot Helsingborg i början av den andra halvleken. En målvaktstavla från Malkolm Nilsson såg ut att förstöra dagen för hallänningarna, men ett sent avgörande från Johan Oremo gav HBK tre poäng.

Dryga 20 grader i luften och precis som vanligt en, till synes, perfekt ansad gräsmatta på Örjans Vall. Det blir inte så mycket bättre förutsättningar för en toppmatch i Superettan som när tabellfemman Halmstads BK välkomnade trean Helsingborgs IF.

Det här mötet mellan lagen skulle egentligen spelats som premiär, men det kraftiga snöväder som drog in över Sverige sköt upp den till torsdagen.

Matchen började lite trevande utan att något av lagen skapade några större farligheter.

Det dröjde till att klockan slagit 19 innan hemmalagets skyttekung Kinoshita avslutade från 20 meter. Pär Hansson i bortamålet kunde dock ta hand om sin egen retur.

Halmstad tog över mer och mer efter avslutet och skapade en del halvchanser. Efter halvtimmen skapade man tre raka hörnor och den sista mynnade ut i en chans där Hansson fick avvärja på nytt.

Sex minuter senare tog sig Gabriel Gudmundsson fint förbi ett par spelare på offensiv planhalva och närmade sig straffområdet. Han avslutade från långt håll, en bra bit över målet.

Halmstads övertag ledde dock inte till någonting i den första halvleken utan lagen gick till paus med oavgjort på noll.

De 5011 åskådarna på Örjans Vall fick se en betydligt mer underhållande andra halvlek.

Den började lovande för de röd-blå gästerna, men på en snabb kontring fick Gabriel Gudmundsson bollen på högerkanten. En snabb förflyttning förbi Adam Eriksson och ett perfekt avslut i Pär Hanssons vänstra kryss senare hade nittonåringen gett Halmstad ledningen.

Efter 55 minuter tog Max Svensson ett avslut från distans. Malkolm Nilsson i hemmalagets mål kunde med viss akrobatik styra undan bollen.

Minuten senare fick Helsingborg frispark i ett bra läge, drygt 20 meter från mål. Darijan Bojanic sköt direkt men bollen strök strax utanför Nilssons stolpe.

I den 65 minuten kvitterade Helsingborg. Malkolm Nilsson skulle ostörd plocka ner en lång frispark från Bojanic, men landade fel efter sitt upphopp. I fallet fick han med sig bollen in i eget mål.

Båda lagen fortsatte jaga ett ledningsmål, men ingen kom närmre än att skapa en halvchans innan Johan Oremo fick bollen i offensivt straffområde i matchens sista minut.

Från nära håll tryckte den inbytte anfallaren in 2-1 för hemmalaget och säkrade tre viktiga poäng i jakten på topplagen.

Poängen innebär att både Halmstad och Helsingborg har 24 poäng och stannar på sina platser i tabellen.