Oavgjort i toppmötet på Olympia

Helsingborgs IF lyckades inte säkra uppflyttning ikväll samtidigt som 1-1 hemma mot Halmstads BK betyder att gästerna tappar mark i jakten på tredjeplatsen.

Tre poäng ikväll hade smakat mumma för både Helsingborgs IF och Halmstads BK. HIF hade chansen att säkra uppflyttning till Allsvenskan vid seger, medan HBK behövde en vinst för att hålla jämna steg med AFC Eskilstuna i kampen om tredjeplatsen.

Efter en första halvlek där Halmstad hade det mesta av spelet ryckte Helsingborg upp sig i den andra halvleken. Dock var det gästerna som tog ledningen då Gabriel Gudmundsson ryckte förbi Andreas Granqvist in i straffområdet och slog in 1-0 för HBK i den 57:e minuten.

Men bara fyra minuter senare hade hemmalaget kvitterat. Skytteligaledaren Andri Runar Bjarnason sköt in sitt 14:e mål för säsongen via en Halmstad-försvarare fram till 1-1 efter att Darijan Bojanic drivit upp en omställning.

Ju längre matchen led tog båda lagen större risker i jakten på tre poäng, vilket resulterade i flertalet frilägen.

Malkolm Nilsson i HBK-målet tvingades till vältajmade räddningar både när Rasmus Jönsson och Bjarnason löpte sig rena i straffområdet, och åt andra hållet kunde Kalle Joelsson i hemmakassen bara se på när Tryggvi Haraldsson chippade ett friläge utanför i den 93:e minuten.

Trots stora chanserna åt båda håll stod sig 1-1 till slutsignalen. Helsingborg behöver två poäng till på de tre avslutande matcherna för att säkra avancemang, medan Halmstad nu har sex poäng upp till AFC på den tredjeplats som ger kval till Allsvenskan.

– Vi är en poäng närmre uppflyttning, men det är så klart surt att inte kunna avgöra på hemmaplan, säger HIF:s Andreas Granqvist i C More efter matchen.

– Spelmässigt var det väl en OK match från oss. Vi försökte sätta press på dem så mycket vi kunde och jag tycker att vi gör det ganska bra också, säger HBK:s målskytt Gabriel Gudmundsson i samma sändning.