Nyheter

Chevron
Nykomlingarnas säsong – skilda världar för Brage och BoIS

Nykomlingarnas säsong – skilda världar för Brage och BoIS

IK Brage och Landskrona BoIS var båda nya från division 1 i Superettan 2018. För IKB blev det ett succéfyllt år med sjätteplats i tabellen, medan BoIS slutade sist och får ta nya tag i Söderettan.

Alla bilder är hämtade från bildbyrån.

brage-jubel-borta

6. IK Brage: 30 | 12 – 9 – 9 | 46-45 | 45
Som nykomling från Division 1 Norra fanns det vissa förhoppningar på IK Brage inför årets säsong. Senaste åren har lag som Östersunds FK, IK Sirius och IF Brommapojkarna snabbt gjort starka avtryck i Superettan efter uppflyttning från Norrettan – och Borlänge-laget Brage skulle även de visa sig ha hållit krutet torrt.

Med Kleber Saarenpää som ny tränare bjöd IKB på en målglad säsong där man låg med strax bakom toppen från start till mål. Det dröjde ända till omgång sju innan man åkte på första förlusten, och efter halva serien låg laget en poäng från tredjeplatsen.

Återvändande yttern Robbin Sellin, som även tog lagkaptensbindeln, och trygge målvakten Peter Rosendal spelade alla 30 matcher i serien i år. Under våren stänkte nyförvärvet Simon Alexandersson in åtta mål innan han såldes till norska Kristiansund – ersättaren Christian Kouakou hann med fem mål på nio matcher under andra halvan.

– Vi är jättenöjda över säsongen. Vi har visat att vi kan slåss mot de stora drakarna. Vi har haft tron på det hela säsongen, säger Robbin Sellin till ikbrage.se efter säsongens sista match, 1-1 hemma mot Degerfors IF.

landskrona-karim-boll

16. Landskrona BoIS: 30 | 5 – 7 – 18 | 35-56 | 22
Det fanns stunder under våren då Landskrona BoIS såg ut att kunna göra en minst lika stark säsong som nykomlingskollegan IK Brage. Men BoIS hade inte turen på sin sida i år och får börja om i Söderettan efter att ha slutat sist i Superettan 2018.

Agim Sopi hade varit med om att föra upp laget som tränare och fortsatte med ett spelskickligt 4-3-3 i Superettan, där spelare som Adi Nalic (skrivit på för Malmö FF), Sadat Karim (elva mål och tre assist 2018) och Monday Samuel (sju mål från innermittfältsposition) excellerade i offensiven. Men bakom den trion var det tunt på poängfronten och Sopi avgick själv efter en 5-1-förlust borta mot just Brage i slutet av augusti.

Jack Majgaard Jensen tog över som huvudtränare men lyckades inte vända resultattrenden och efter en inledande seger borta mot Falkenberg avslutade man serien med sju förluster och ett kryss. Majgaard Jensen lämnade klubben efter säsongen och till nästa år återvänder Billy Magnusson till klubben, nu som huvudtränare i division 1.

– Jag tror på den resa BoIS påbörjat där klubben inte lever över sina tillgångar utan bygger långsiktigt genom satsningar på vår egen ungdomsverksamhet och ett A-lag präglat av unga, hungriga och utvecklingsbara spelare, säger Magnusson om framtiden till BoIS webbsida.