VSK-spelare bäst i Superettan

7 november, 2022 kl 19:33 Västerås SK:s målspruta Viktor Granath utsågs på måndagskvällen till den bästa spelaren i Superettan 2022. Utmärkelsen delades ut digitalt i Superettans officiella kanaler på sociala medier.
– Det är en helt osannolik känsla att bli utsedd till årets spelare, speciellt som ny i Superettan, som jag är. Jag får nog nypa mig i armen för att förstå att det här är sant, säger en glad Viktor Granath till Svensk Elitfotboll.

För andra året i följd utsågs de bästa spelarna och ledarna i Superettan. Priserna delas ut i samband med Allsvenskans Stora Pris. Viktor Granath, Västerås SK:s skytteligavinnare med sina rekordmånga 24 mål i serien, utsågs till bästa spelare i Superettan.

– Som forward måste man vara ödmjuk och inse att fotboll verkligen är en lagsport där mycket av det jag lyckats med i år har mina lagkamrater i allra högsta grad varit delaktiga i. Jag vill att de ska känna att det här också är deras pris. Den här utnämningen kröner ett fantastiskt fotbollsår för min del och jag är väldigt tacksam, menar Viktor Granath.

Det är mycket från serievinnarna IF Brommapojkarna och Halmstads BK bland pristagarna i Superettan men Viktor Granath vinner också utmärkelsen Årets forward. Skövde AIK:s Jack Cooper Love blev årets unga spelare.

– Det är otroligt kul att uppmärksammas på detta sätt. Jag kom till Skövde AIK inför säsongen och hade förhoppningar om mycket speltid och som forward även mycket mål och så har det också blivit. Med hjälp av ledarstaben och laget har både jag, laget och klubben gjort en väldigt bra debutsäsong i Superettan, säger Jack Cooper Love om sitt pris.

Juryn består av Superettans 16 huvudtränare och lagkaptener samt sportjournalister som bevakar Superettan. Tillsammans utser de årets målvakt, årets back, årets mittfältare, årets forward, årets tränare, årets unga spelare och årets bästa spelare.

Samtliga vinnare i Superettan 2022:
Årets målvakt i Superettan:
Tilldelas den målvakt som genom säsongen har varit bäst på sin position

Malkolm Nilsson Säfqvist, Halmstads BK

– Otroligt häftigt och en härlig känsla. Det är kanske inget man går och siktar på men en kvitto på en bra säsong. En bonus på allt kul de sista veckorna, säger Nilsson Säfqvist.

Årets back i Superettan:
Tilldelas den försvarsspelare – mittback eller ytterback – som genom säsongen har varit bäst på sin position

Joseph Baffoe, Halmstads BK

Årets mittfältare i Superettan:
Tilldelas den mittfältare som genom säsongen har varit bäst på sin position. Här ryms både inner- och yttermittfältare. Liksom för all del även offensiva och defensiva mittfältare

Samuel Leach Holm, IF Brommapojkarna

– Jag tycker att det är ett ärofyllt pris. Men jag hade inte kunnat göra det utan mina lagkamrater och tränare. Vill tacka alla som hjälpt mig att bli en bättre spelare och ta den rollen jag haft i laget, säger Leach Holm.

Årets forward i Superettan:
Tilldelas den anfallsspelare som genom säsongen har varit bäst på sin position

Viktor Granath, Västerås SK

– Det här var inget jag räknade med inför att jag skulle spela min första säsong i Superettan. Nu känner jag mig hedrad att blivit vald som den bästa forwarden. Nyckeln för mig har varit att jag kunnat prestera jämnt över hela säsongen och målen har trillat in löpande under året. Till slut blev det ett målrekord som jag tillsammans med den här utnämningen tar med mig som fina minnen för resten av livet, säger Granath.

Årets tränare i Superettan:
Tilldelas den huvudtränare som har haft störst positivt inflytande på sitt lags prestationer

Christer Mattiasson, IF Brommapojkarna

Årets unga spelare i Superettan:
Tilldelas den spelare som har varit bäst under sin första hela säsong i Superettan. Endast spelare som fått en del av sin utbildning i en SEF-akademi, är födda 2001 eller senare och med maximalt 15 matcher i Allsvenskan, Superettan eller i annat lands högstaliga före årets säsong är valbara

Jack Cooper Love, Skövde AIK

– Det är otroligt kul att uppmärksammas på detta sätt. Jag kom till Skövde AIK inför säsongen och hade förhoppningar om mycket speltid och som forward även mycket mål och så har det också blivit. Med hjälp av ledarstaben och laget har både jag, laget och klubben gjort en väldigt bra debutsäsong i Superettan, säger Cooper Love.

Årets bästa spelare i Superettan:
Tilldelas den spelare som har varit bäst i Allsvenskan under den gångna säsongen

Viktor Granath, Västerås SK

– Det är en helt osannolik känsla att bli utsedd till årets spelare, speciellt som ny i Superettan, som jag är. Jag får nog nypa mig i armen för att förstå att det här är sant. Som forward måste man vara ödmjuk och inse att fotboll verkligen är en lagsport där mycket av det
jag lyckats med i år har mina lagkamrater i allra högsta grad varit delaktiga i. Jag vill att de ska känna att det här också är deras pris. Den här utnämningen kröner ett fantastiskt fotbollsår för min del och jag är väldigt tacksam, säger Granath.

Under tisdagen utses motsvarande vinnare för Allsvenskan i Allsvenskans Stora Pris.

Följande personer ingår i 2022 års jury för Superettan:
Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Superettan samt Ramin Nouri – Discovery, Pär Hansson – Discovery, Johan Arneng – Discovery,  Krister Rubensson – Sörmlands Media, Fredrik Jonsson – Hallandsposten, Oskar Pålsson – Borås Tidning, Jonas Bergström – Trelleborgs Allehanda, Daniel Meisels – UNT, Fredrik Carlsson – Nerikes Allehanda, Eric Persson – Helsingborgs Dagblad, Filip Elg – Smålandsposten, Hector Junelind – GT, Fredrik Sjölund – Östersunds-Posten, Magnus Sundvall – Jönköpings-Posten, Kristian Bågefeldt – Borlänge Tidning, Göran Bolin – Aftonbladet, Anton Gustavsson – Skaraborgs Allehanda, Philip Trollér – GP, Rasmus Ellvin – VLT

Aubynn ny huvudtränare i ÖIS

7 dec 2022
Under onsdagen meddelade Örgryte IS att man går skilda vägar med tränaren Brynjar Gunnarsson. Ersättare blir tidigare ÖIS-spelaren Jeffrey Aubynn. – Det känns väldigt roligt att vara tillbaka på ÖIS-gården, säger Aubynn.

Ny tränarduo i BP

6 dec 2022
BP vann Superettan och spelar i Allsvenskan 2023. Christer Mattiasson har lämnat för IK Sirius och laget kommer ledas av Olof Mellberg och Andreas Engelmark.

Så spelas Superettan 2023

5 dec 2022
Omgångarna och huvuddatumen för Superettan 2023 är fastställda. Ligan börjar helgen 1-4 april och slutar lördag den 11 november.

Så gjorde BP sina mål 2022

30 nov 2022
BP vann Superettan och precis som vanligt tar vi en titt på segrarnas mål under året. Var det något som stack ut?

Räkna in julen med Superettan!

29 nov 2022
Även i år presenterar OBOS Superettans Julkalender, där rätt svar på quizfrågor kan ge fina presenter.

Datum för 2023 års upptaktsträff

28 nov 2022
Det officiella startskottet för 2023 års säsong är fastställt. Den 27 mars sparkar Superettan igång med sin förberedande träff för klubbar, supportrar och media. Det blir första upptaktsträffen som kan genomföras enligt plan på fyra år.

Bilder: Skytteligan 2022

25 nov 2022
Viktor Granath slog målrekord – men han var inte den enda spelaren som öste in mål i Superettan i år. Här är toppen i skytteligan från den gångna säsongen.

Säsongspremiär för eAllsvenskan

19 nov 2022
Idag lördag 19 november är det säsongspremiär för Svensk Elitfotbolls e-sportliga eAllsvenskan, där totalt 13 klubbar från Allsvenskan och Superettan finns representerade för att tävla om titeln som landets främsta på EA SPORTS FIFA 23.

Dit går BP:s vinstpengar från Månadens Spelare och Tränare

18 nov 2022
Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens Spelare och Tränare i Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. Oktober månads vinnare i BP skänker sina vinstpengar till arbete som stimulerar psykisk hälsa.

SELECT:s officiella ligaboll för 2023

18 nov 2022
En vit boll med inslag av de blå linjerna för Allsvenskan och de gröna för Superettan. Så ser SELECT:s officiella ligaboll för 2023 ut.

Trelleborgs FF OBOS-tipset mästare 2022

16 nov 2022
Årets upplaga av OBOS-tipset är avgjord. Vinnare är Trelleborgs FF. På individnivå blev Micke Henriksson allra bästa tippare – en gammal IK Brage-spelare som tippade med hjärtat. – Brage överraskade positivt under våren, över i princip allas förväntningar, och då fick jag många fina poäng i OBOS-tipset, konstaterar Henriksson.

Svenska Cupens gruppspel är lottat

13 nov 2022