Nyheter

Chevron
Målkungen: ”Det är svårt att välja ett”

Målkungen: ”Det är svårt att välja ett”

Pär Cederqvist är Superettans målkung med sina nästan 150 mål i den näst högsta serien. Han ställde skorna på hyllan efter säsongen 2018 och vi slog en signal för att höra hur läget efter karriären är.

Det blev sammanlagt 141 mål i den näst högsta serien och dessutom utlandsäventyr i både Norge och England. Men sedan lite drygt ett och ett halvt år har Pär Cederqvist ställt undan fotbollsskorna och helhjärtat gått in i sitt nya yrkesliv.

Hur har omställningen efter fotbollskarriären varit?

– Det har varit ganska enkelt ändå. När jag gick till Värnamo 2013 började jag gå som snickarlärling och nu är jag färdig snickare. Jag blev färdig med mina lärlingstimmar innan jag lade av med fotbollen och nu trivs jag jättebra med att jobba som det. Jag har två barn och får lite mer tid med dem nu, och det är värt mycket. Det har blivit ganska många timmar och helger i bussar hit och dit genom åren. Att slippa det har ju också gjort omställningen lättare, säger han.

Är det någonting speciellt du saknar med fotbollen?

– Jag saknar omklädningsrummet och att få tävla. Matcherna saknar jag mycket, men träningen kan jag vara utan. Samtidigt spelade jag så pass länge att jag blev lite trött på det.

Du kände dig färdig när du slutade?

– Absolut. Jag tror det var helt rätt.

Går det ersätta det tävlingsmomentet med någonting annat?

– Nej, det tror jag är svårt. Jag spelar lite padel, men det blir inte alls detsamma. Det är kul och jag brukar spela med några grannar eller någon från jobbet. Men det blir aldrig samma tävling som fotbollen var.

Lägger du mycket tid på att se tillbaka på din fotbollskarriär?

– Egentligen inte. Men det är kul att sitta med gamla lagkamrater och prata minnen ibland.

Vad är det för minnen som kommer upp?

– Jag var med Djurgården 2003 och vi tog guld. Jag var inte så delaktig, men det var mitt förstå år som heltidsproffs. Träningen och det laget vi hade, allt var riktigt bra. Det var riktigt roligt och lärorikt. Ett annat är när vi tog oss upp i Allsvenskan med Öster 2005. Hela den säsongen var riktigt grym. Det var häftigt att uppleva England också. Egentligen har jag trivts väldigt bra i alla klubbar jag varit i, träffat många bra människor och haft riktigt kul i många år.

Finns det något mål du minns med lite extra glädje?

– Jag har gjort så många mål så det är svårt att välja ut ett. Men det har ju blivit ett par viktiga och ett mål som sitter kvar i minnet är det jag gjorde när vi kvalade negativt med Jönköpings Södra. Då gjorde jag det enda mot Sirius borta i första matchen och sedan ett till i returen när vi säkrade kontraktet och höll oss kvar. Det är de avgörande målen jag minns väl. Mitt första allsvenska, det enda allsvenska, minns jag också väldigt väl.

FOTO: Bildbyrån