Nyheter

Chevron
”Jättestimulerande att vara i GAIS nu”

”Jättestimulerande att vara i GAIS nu”

Fredrik Holmberg är ny assisterande tränare i GAIS, bredvid nye huvudtränaren Stefan Jacobsson.
– Det är väldigt roligt att kunna få vara med och påverka från grunden när något nytt ska göras, säger Holmberg.

Det var några år sedan nu, men Fredrik Holmberg är tillbaka i Superettan. Senast var det som spelare i Qviding FIF säsongen 2011. Nu är han ny assisterande tränare i GAIS.

– Jag har sjäv spelat på den här nivån i fem sex säsonger i Degerfors IF och Qviding. Så jag har en ganska bra eraferenhet av serien, jag vet vad det innebär. De sista åren har jag ägnat mig åt att vara tränare i Onsala, där jag bor. Det har jag gjort i fem år inna jag kom till GAIS, förklarar Fredrik Holmberg för superettan.se.

I Onsala BK var Holmberg en av två huvudtränare under de senaste åren, och har under sin tid i klubben varit med på resan från division 4 till division 2. Nu väntar en ny vardag i elitfotbollen, hos klubben med högst publiksnitt i Superettan ifjol.

– Mina första intryck, som tilltalar mig så mycket, är att det är en storklubb men alla har fötterna på jorden. Det är varmt, välkomnande, det är ödmjukt – men det är också krav på att bli bättre och att prestera bra. Den kombinationen är väldigt rolig att få vara en del av.

– Sedan är det så mycket passion, det är det ordet jag framför allt skulle känneteckna föreningen med. Jag älskar att det är så. Fotboll är det roligaste jag vet, jag vet inte hur mitt liv ser ut utan den här sporten. Det känns som att hela mitt liv kretsat kring detta. Att få komma till GAIS är väldigt härligt för mig som fotbollsälskare.

Efter några säsonger som tabellmässigt landat ovanför negativt kvalstreck bygger GAIS nytt i år. Stefan Jacobsson, senast i Degerfors IF, är klar som ny huvudtränare och Fredrik Holmberg ser fram emot att vara med om klubbens nystart.

– Det är väldigt roligt att kunna få vara med och påverka från grunden när något nytt ska göras. Att kunna vara med i början på det, som det känns att det är för GAIS nu, är jättestimulerande.

gais-holmberg-jacobsson1

Utöver nya ledare finns även en mängd nya spelare i Grönsvart. Där är Mervan Celik, Nikola Ladan och Richard Yarsuvat är några av de namnstarkaste nyförvärven på förhand.

– Jag har kommit in i en spelargrupp som imponerar otroligt med sitt sätt att vara på. Det är en hungrig grupp med mycke potential som tar stort ansvar. De ledande spelarna är helt otroliga, tycker jag, säger Holmberg.

På ledarsidan har Jacobsson helhetsansvaret medan Holmberg mer går in på detaljer i mindre grupper. De båda tränarna hade koll på varandra sedan tidigare, och faktum är att Fredriks bror Andreas Holmberg, som nu är huvudtränare i Degerfors, tidigare var assisterande tränare till Jacobsson.

– Jag och Andreas pratar mycket, vi har den kontakten oavsett. Vi kanske pratar mer nu men det är för att båda är på samma nivå, det finns fler saker att prata om: vi mötte dem, hur är det laget, och så vidare. Men annars pratar vi alltid mycket. Jag har vetat sedan dag ett hur det är att jobba med Stefan, säger Fredrik Holmberg.

– När jag var tränare i Onsala var jag uppe och tittade på deras träningar. Så på sätt och vis kände vi varandra lite innan. Vi började inte riktigt från noll nu.

Blir matcherna mot Degerfors extra speciella nu då?

– Jag tror att det blir mer speciellt för Stefan och Andreas. För mig blir alla matcher speciella i och med att det är första året som tränare i serien.

– Sedan är ju Andreas i Degerfors, det är en extra krydda och extra roligt. Men i slutändan bryr vi oss alla om att spela in poängen, och poängen är lika mycket värda i de matcherna som alla andra, konstaterar Fredrik Holmberg.

Foto: bildbyrån

Nyheter