Nyheter

Chevron
Integrity officer: ”En otroligt viktig roll i klubben”

Integrity officer: ”En otroligt viktig roll i klubben”

GIF Sundsvall är en av alla 32 klubbar som under våren utsett en Integrity officer i klubben. Valen föll på den mångårige ledare Urban Hagblom som sedan några år tillbaka är sportchef hos ”Giffarna”.
– Jag ser rollen som nödvändig och i många fall avgörande, säger Urban Hagblom, Sportchef i GIF Sundsvall till superettan.se.

Rollen Integrity officer är ny för året och ännu pågår utbildning av de 32 personer som utsetts till rollen i sina respektive klubbar. I de allra flesta fallen är det sportchefen det handlar om, som har fått ett extra ansvar.

– Elitfotbollen och vi som arbetsgivare behöver ta ett större ansvar för att våra spelare och våra anställda ska må bra, menar Urban Hagblom och fortsätter.

– Det är en viktig och klok tjänst där både den svenska elitfotbollen och vår huvudpartner Unibet är överens om att en sådan här roll behövs. Vi hanterar detta noga och professionellt och nu har vi en person i klubben man kan peka på om något händer.

En prioriterad del för hela den svenska elitfotbollen och huvudpartnern Unibet är att utbilda i spelansvar och anti matchfixning. En Integrity officer kan vara örat mot rälsen i sin klubb och fiska upp signaler när något inte är som det ska eller när någon inte mår bra. Urban Hagblom har jobbat nära sin spelartrupp en längre tid och blev därför naturligt vald till Integrity officer.

– Jag fick den här rollen utifrån en lång erfarenhet och historik i branschen. Jag upplever att de flesta sportchefer har den bästa och närmsta relationen med våra spelare, jag har det i alla fall. Vi bör ha förtroendet om det skulle uppstå problem av något slag, att spelarna känner att det är mig de kan prata med. Den relationen är nödvändig.

Matchfixning anses vara ett eskalerande problem i fotbollsvärlden men det finns även andra anledningar till att en spelare väljer att öppna upp sig. Hos Svensk Elitfotboll finns en dedikerad resurs som jobbar med ligaintegritet och som fungerar som kontaktperson för klubbarnas Integrity officers. Varje Integrity officer kan kontakta SEF för samtal runt spelansvar och matchfixning men har också möjlighet att lyfta frågor runt psykisk ohälsa i spelartruppen. 

– Den utveckling som blivit i samhället idag med de möjligheter som kan ges via internet över hela världen gör att lockelsen att betta finns 24 timmar om dygnet. Det är något vi måste vara vaksam på och genomföra utbildningar på så att varje spelare förstår sin roll som anställd. Det är en utmaning för oss, menar Urban Hagblom.

Urban Hablom är tydlig med att hela Svensk Elitfotboll tillsammans med klubbarna har insett vikten att den här rollen finns.

– Kan vi bara få en enda person att undvika ett missbruk så är det värt varenda sekund i tid och kostnad. Vi människor måste se till att må bra, avslutar Urban Hagblom.

Mer information om alla klubbars Integrity officers kommer under våren/sommaren.

Foto: bildbyrån

Nyheter