Nyheter

Chevron
Inför avslutningen: Kampen kring kvalplatsen

Inför avslutningen: Kampen kring kvalplatsen

IFK Värnamo är redan klara för avancemang och det blir antingen GIF Sundsvall eller Helsingborgs IF som tar den andra direktplatsen. Kring kvalplatsen är det fler lag som kämpar.

Två omgångar återstår av Superettan 2021 och IFK Värnamo har redan säkrat en av de två översta platserna som betyder direktavancemang till Allsvenskan. GIF Sundsvall är just nu tvåa och har sex poäng till godo på trean Helsingborgs IF. Det innebär att Giffarna bara behöver ta en poäng (eller att HIF tappar poäng) i de två sista matcherna för att säkra andraplatsen. Helsingborg är just nu på tredjeplatsen som betyder kvalplats mot Allsvenskans 14:e-placerade lag (just nu är det Degerfors IF).

Så här ser förutsättningarna ut inför de avslutande två omgångarna:

2. GIF Sundsvall, 52 poäng (44–26 i målskillnad)
Omg 29:
Östers IF (h)
Omg 30: GAIS (b)

Kommentar: GIF Sundsvall behöver bara en poäng för att säkra avancemanget till Allsvenskan och det vill de såklart försöka göra så snabbt som möjligt. Den första chansen har man i helgen när Öster gästar NP3 arena.

3. Helsingborgs IF, 46 poäng (44–26)
Omg 29:
Örgryte IS (b)
Omg 30: Västerås SK (h)

Kommentar: Ligger just nu på kvalplats med sex poäng upp till andraplatsen och fyra ner till fjärdeplats. En seger räcker för att säkra kvalplatsen, men så länge inte Giffarna säkrat andraplatsen kommer Skåningarna säkerligen satsa på att komma ikapp.

4. Norrby IF, 42 poäng (38–32)
Omg 29:
Falkenbergs FF (h)
Omg 30: IFK Värnamo (b)

Kommentar: Boråslaget är en del av trion på 42 poäng som behöver vinna två raka matcher och dessutom hålla tummarna för att HIF tappar poäng. För Norrbys del väntar ett pressat Falkenberg till helgen. Båda lagen måste vinna för att den sista omgången ska ha någon större betydelse.

5. Östers IF, 42 poäng (30–24)
Omg 29:
GIF Sundsvall (b)
Omg 30: Akropolis IF (h)

Kommentar: Möter ett taggat Sundsvall som vill säkra andraplatsen framför hemmasupportrarna i helgen. Men Öster måste gå för full pott i två raka matcher och kommer bli en tuff nöt att knäcka för Giffarna.

6. Trelleborgs FF, 42 poäng (40–35)
Omg 29:
Västerås SK (b)
Omg 30: Jönköpings Södra (h)

Kommentar: TFF är det tredje laget på 42 poäng, men har den svagaste målskillnaden av de tre. Segrar i de två sista matcherna är i princip ett måste för att kvalplatsdrömmen ska leva. 

7. Landskrona BoIS, 41 poäng (38–35)
Omg 29:
Vasalunds IF (h)
Omg 30: AFC Eskilstuna (b)

Kommentar: Nykomlingen Landskrona kan i teorin fortfarande nå kvalplatsen, men för att de ska passera fyra lag på två omgångar ska väldigt mycket gå deras väg. Först och främst måste de ta två raka segrar.

FOTO: Bildbyrån

Nyheter