Nyheter

Chevron
I väntan på framtiden – gamla spelare i fokus hos HBK

I väntan på framtiden – gamla spelare i fokus hos HBK

Det ofrivilliga uppehållet och den framskjutna säsongsstarten har gjort att klubbarna behöver arbeta lite annorlunda än vad de är vana vid. I Halmstads BK har Matz Ljungkvist sett till att HBK-supportrarna får något intressant att läsa varje dag.

Matz Ljungkvist sköter föreningsadministrationen i Halmstads BK och är ansvarig för klubbens hemsida. Precis som för väldigt många andra förändrades hans arbete när coronapandemin slog till. På en hemsida som i vanliga fall mestadels publicerade inför- och eftermatch-artiklar skulle tomrum nu fyllas med annat.

– Vårt utgångsläge är att vi vill producera någonting på vår hemsida 365 dagar om året. Det ska alltid finnas något nytt varje dag. Därför blev det problem när coronan kom och fotbollsmatcherna försvann. Vi behövde hitta någonting att skriva om och vi satte oss ner på kansliet och diskuterade. Vi har ju många intressanta tidigare spelare, men de som fortfarande bor kvar i Halmstad har de flesta supportrarna redan koll på. Men var tog alla andra vägen?, säger Ljungkvist.

Och om HBK-supportrarna inte hade koll på vad som hänt med sina gamla spelare så har det betydligt bättre koll nu.

– Sedan den 24 mars har vi producerat 36 intervjuer med gamla spelare och tränare som bor i elva olika länder. Nästa vecka kommer vi dessutom kunna lägga till Nya Zeeland och Österrike på den listan. Vi har pratat med en spelare från Kazakhstan som varit här i två månader, Emil Salomonsson i Japan, Stuart Baxter i Sydafrika och så vi fick tag på Micke Nilsson i Grekland,  säger Matz Ljungkvist.

Finns det några speciella kriterier, mer än att personen ska ha haft en roll i HBK, som avgör om det är en intressant person att snacka med?

– Nej, inte alls. Man behöver inte ha spelat 100 matcher eller så, utan det räcker att man varit i klubben. En av de snabbaste att svara var Marcus Rosenberg, som ju bara hade en säsong här och är en ikon i Malmö. Han blev stor i Halmstad och det vill folk läsa om. Pascal Simpson gjorde bara elva matcher, men var också kul att läsa om. Men det blir speciellt med spelarna som ingen vet vad som hände med. Vi hade en målvakt från Kazakhstan, David Loriya, som bara spelade här i två månader. Ingen hade ju koll på vad som hände med honom efter att han lämnade så det var en rolig intervju.

Hur har responsen från supportrarna varit?

– Allt jag fått höra har varit positivt. Samtidigt som de kommer med förslag.

Vad är det för förslag ni får?

– Det är mycket från spansksejouren vi hade här 2011. Jag har fått kontakt med en av spelarna där och jag hoppas att det blir något av det. En annan ville läsa om Erik ”Svängsta” Larsson från 70-talet. Läsarna tycker det är kul och för egen del är det också roligt att ha kontakt med de gamla spelarna och tränarna.

Reaktionen från de ni pratat med då, hur har den varit?

– Det har varit väldigt uppskattat bland de gamla spelarna vi pratat med. Vi har velat att de ska känna sig välkomna tillbaka till Halmstad när de vill. De känner att vi inte glömt dem trots att det var länge sedan de spelade här. Även om de lämnat oss för en annan klubb och folk kan ha blivit ledsna för sättet de lämnade på så ska de fortfarande känna att en gång HBK:are, alltid HBK:are.

Har du något drömnamn att intervjua?

– Jag försöker få tag på Pep Clotet som är manager i Birmingham nu. En annan är Dzianis Sashcheka från Vitryssland. Men det verkar svårt att få tag på honom.

Varför är det viktigt för er att publicera något varje dag?

– Det finns ju inte så mycket framtid att skriva om just nu så då får man skriva om det som var förr. Vi vill kunna ge tillbaka något till våra supportrar och att de ska fortsätta gå in och läsa på vår hemsida. Risken är ju att om vi inte har något att publicera på fyra-fem veckor så slutar folk att göra det till en daglig vana.

FOTO: Bildbyrån

Nyheter