Nyheter

Chevron
Halmstads BK har minst spelarrotation i världen

Halmstads BK har minst spelarrotation i världen

När Schweiziska CIES Football Observatory presenterar listan över de fotbollsklubbar i världen som under det senaste året använt sig av minst antal spelare i sina matcher, så toppas den av en förening från Sverige:
Halmstads BK.
– Att ligga högst på en lista där över tusen elitlag från femtio länder mäts känns förvånande men trevligt, säger Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstads BK.

HBK har sedan den 1 oktober 2019 gett speltid åt 22 spelare, vilket innebär att man är den klubb i världen med minst spelarrotation under de senaste tolv månaderna. 

Robert Nordström ser flera anledningar till det. Han hävdar att relativt hård träning gjort spelarna vältränade och tåliga, samtidigt som tränaren Magnus Haglunds filosofi att inte rotera laget i onödan har bidragit. Dessutom har man en skicklig medicinsk apparat, med sjukgymnasten Simon Bakkioui i spetsen, som för en ständig dialog med tränarstaben om spelarnas individuella belastning.

Den fjärde faktorn är, förstås, den egna talangutvecklingen inom HBK.
– 18 av 26 spelare i A-truppen kommer från vår akademi och det betyder att de är ”uppvuxna” med god skadeförebyggande träning och att de dessutom kunnat få en lagom stegrad träningsmängd år efter år, vilket gjort att deras kroppar har klarat belastningar efter hand, säger han till Unicoach.

Generellt sett ligger svenska klubbar bra till på listan, vilket tyder på att klubbarna använder i stort sett samma spelare som de avslutade säsongen 2019 med.

Ett exempel på den kontinuiteten finns i just Halmstad, som startade säsongens åtta första matcher i Superettan med exakt samma startelva.
– När ett lag har en låg omsättning av spelare så leder det ofta till fler poäng på grund av att spelarna får en ökad samhandling på planen genom kontinuitet i träning och match. Om man inte kan jobba med de absolut bästa spelarna så är ju lagarbetet vitalt för att få framgång över tid, konstaterar Nordström.

Andra svenska klubbar som återfinns på listan är Djurgårdens IF (25 spelare), Degerfors IF (25), IFK Norrköping (27), Malmö FF (28), Östersunds FK (28), IF Elfsborg (28), Norrby IF (28), IK Sirius (28) och IK Brage (28).

Klubbarna med minst spelarrotation det senaste året:
1. Halmstads BK (22 spelare)
2. Wellington Phoenix (22)
3. RSC Charleroi (23)
4. Sydney FC (23)
5. Raufoss (23)
6. Burnley FC (24)
7. Kuressaare (24)
8. Al-Raed FC (24)

FOTO: Bildbyrån

Nyheter