Nyheter

Chevron
Genomgång: Mjällby AIF till Trelleborgs FF

Genomgång: Mjällby AIF till Trelleborgs FF

Vi fortsätter nedräkningen till premiären med fortsatt genomgång av klubbarna i årets serie. Idag lägger vi luppen över Mjällby AIF, Norrby IF, Syrianska FC och Trelleborgs FF.

Mjällby AIF

Efter tre år i division 1 är Mjällby AIF återigen tillbaka i elitfotbollen. Med 73 mål framåt och bara tre förluster under fjolåret är det ett offensivt lag som ska ta Superettan med storm. 24-årige Bubacarr Jobb gjorde 16 mål och är den som ska stå för målskyttet i år också.

Faktum är att Mjällby AIF kommer med ett oerhört ungt och oerfaret lag till Superettan. Snittåldern i truppen är strax över 23 år och frågan är hur man klarar det tuffare motståndet. Milos Milosevic, tränare, tror givetvis på sitt lag.

– Det känns som att vi gjort ett bra jobb. Vi har spelat många matcher och alla har fått en chans att spela. Media tippar oss i botten av tabellen. Vi får se efter ett antal matcher vilken nivå vi är på. Jag har en tro på truppen. Den är jätteambitiös och nästan alla är yngre än 25 år. Vi vill ha en utveckling där vi får spela med lite yngre spelare, säger Milos Milosevic på Upptaktsträffen.

Tränare: Milos Milosevic

Placering 2018: Slutade etta i division 1 Södra

In: Carljohan Eriksson, Mohanad Jeahze, Felix Konstandeliasz, Pavle Vagic, Ottar Magnus Karlsson, Gisli Eyjolfsson och Max Watson

Ut: Oskar Sverrisson, Axel Andersson, Axel Norén och Simon Dimitrijevic

Norrby art

Norrby IF

I år är året när Norrby IF ska ta klivet till att etablera sig som ett stabilt Superettanlag. De senaste åren har klubben klarat sig på mållinjen. Lagkapten Marcus Översjö har tagit steget över till att bli assisterande tränare bakom Mohammed Ali Khan.

Spelaromsättningen har varit stor och det är svårt för en utomstående att veta var man har laget. I Svenska Cupen tog man poäng av svenska mästaren AIK, men förlorade mot de båda seriekonkurrenterna Örgryte och J-Södra. Ricky Yarsuvat vann skytteligan i Superettan för två år sedan och var också Norrbys bästa målskytt ifjol. På försäsongen har han fortsatt hitta nätet och det kommer bli viktigt att han fortsätter med det om Norrby ska kunna förbättra sin tolfteplats.

Mittfältaren Abbas Mohammed har fått en hel försäsong i benen och ser fram emot att komma igång.

– Vi har en tydlig spelidé och vi fortsätter bygga på den. Det ser jättebra ut. Det känns bra att vara med från början och kunna köra hela vägen. Vi har längtat efter seriestarten och vi ska chocka i år. Vi kommer inte ha respekt för någon, sa han till klubbens hemsida efter träningsmatchen mot Trollhättan.

Tränare: Mohammed Ali Khan

Placering 2018: Slutade tolva i Superettan

In: Dardan Rexhepi, Dirdric Andersson, Dijan Vukojevic, Marwan Bazi, Edafe Egbedi, Anton Maikkula, Robin Strömberg och Alexander Henningsson

Ut: Nino Osmanagic, Patrick Dyrestam, Marc Axengren, Hugo Svensson, Marcus Översjö, Lasse Nilsson, Robin Holmer, Kenan Mehovic, Gzim Istrefi, Linus Tornblad, Mehmed Dresevic, Kardo Aso och Shkelqim Krasniqi

Syrianska art

Syrianska FC

I fjol hamnade Syrianska på andra plats i division 1 Norra. Efter ett lyckat kval mot IFK Värnamo blev man till slut klara för spel i Superettan 2019. Och det var rutinerade namn som låg bakom avancemanget. Mathias Ranegie (skytteligavinnare i Allsvenskan 2011) gjorde 15 mål och Sebastian Rajalakso gjorde åtta från sin mittfältsposition.

Den stora omsättningen av spelare är en av anledningarna till att Syrianska, av media, tippas sist i Superettan. Något som Sebastian Rajalakso tar med ro.

– Vi har fått in otroligt många spelare i truppen, så det är svårt att säga var vi står. Men kvalitetsmässigt har vi det riktigt bra i truppen. Sedan gäller det att få ihop alla. Samtidigt är det inte lätt med 16 nya spelare och med nya tränare. Det tar tid. Det gäller att plocka poäng i början. Vi är nykomlingar, så vi vet att det blir tufft, men är samtidigt ödmjuka inför uppgiften, säger Rajalakso på upptaktsträffen.

Tränare: Kurosh Hatami

Placering 2018: Slutade tvåa i division 1 Norra (vann kvalet mot IFK Värnamo)

In: Elias Durmaz, Giovanni Hiwat, Ammar Ahmed, Andrew Stadler, Smajl Suljevic, Steeven Ribery, Martin Falkeborn, Lumala Abdu, Abdel Diarra, Beneyam Demte, Mauricio Albornoz, Patrick Dyrestam och Anders Bååth

Ut: Diego Brum, Denis Viana Da Silva, Kaoru Tanimoto, Rani Haddad, Sani Tahir, Alagie Sosseh, Mattias Mete, Seth Hellberg, Nahir Oyal, Charbel Mirza, David Yarar och Moses Makinde

TFF art

Trelleborgs FF

Efter att ha ramlat ur Allsvenskan försvann flera av TFF:s mest namnkunniga spelare. Deniz Hümmet gick till Elfsborg, Freddie Brorsson drog till Göteborg och Lasse Nielsen flyttade hem till Danmark. Som en skänk från ovan bildade en av klubbens stora sponsorer, tillsammans med TFF, ett investeringsbolag med målet att etablera Trelleborgs FF som ett stabilt allsvenskt lag i framtiden. På upptaktsträffen tippades Trelleborg på plats sju i Superettan 2019.

Flera starka nyförvärv har kommit in och tränare Peter Swärd menar att man inte hade kunnat ta in de här spelarna utan de externa pengar som kommit in i klubben.

– Om man tittar på nyförvärven, så har vi tagit in Jakob Glasberg från Frej, lånat in Hugo Andersson från Malmö FF, tagit in Niklas Vesterlund från FC Köpenhamn och nu senast tog vi in Dennis Antwi, som var signerad av IK Start, men som mest spelar i andraligan i Norge. Vi hade inte kunnat göra de här rekryteringarna om vi inte haft externa pengar, säger han till fotbollskanalen.se

Tränare: Peter Swärdh

Placering 2018: Slutade på 16:e plats i Allsvenskan

In: André Reinholdsson, Philip Mårtensson, Jakob Glasberg, Niklas Vesterlund, Hugo Andersson, Nebiyou Perry och Dennis Antwi

Ut: Johannes Johansson, Furkan Motori, Jacob Palander, Kofi Sarkodie, Denis Petersson, Freddie Brorsson, Alexander Blomqvist, Deniz Hümmet, Lasse Nielsen, Johan Brannefalk och Marcus Pode

FOTO: Bildbyrån

Läs del 1 om Dalkurd, Degerfors, GAIS och Halmstad
Läs del 2 om Brommapojkarna, Brage, Frej och J-Södra