Nyheter

Chevron
Genomgång: IF Brommapojkarna till Jönköpings Södra

Genomgång: IF Brommapojkarna till Jönköpings Södra

Vi fortsätter nedräkningen inför premiären och går igenom de, i alfabetisk ordning, nästa fyra klubbarna. Idag läser du om IF Brommapojkarna, IK Brage, IK Frej Täby och Jönköpings Södra.

IF Brommapojkarna

Efter en tuff förlust mot AFC Eskilstuna i det allsvenska kvalet var degraderingen till Superettan ett faktum för IF Brommapojkarna. Precis som vanligt är det ett ungt BP vi kommer få se. Klubben har lånat ut stortalangen Jack Lahne, som tog Allsvenskan 2018 med storm, till franska Amiens. Men Roberth Björknesjö, manager, är inte orolig och BP hade inte varit Sveriges största talangfabrik om det inte funnits fler intressanta namn att hålla ögonen på

– Vi jobbar med Omondi [Eric Johana] varje dag och nu har han varit iväg med Kenyas landslag. Han har stor potential att göra mål. Sedan finns även Alexander Nilsson, Philip Hellquist och Dusan Jajic. Så vi har många intressanta spelare. Igår [läs i söndags] gjorde även Albin Linnér en grym match. Det är naturligtvis tufft att sätta tryck på att en 18-åring ska vinna skytteligan, men vi hoppas att någon av de yngre slår ut någon äldre, säger Björknesjö på Superettan upptaktsträff.

Placering 2018: Slutade på 14:e plats i Allsvenskan  (förlorade kvalet mot AFC Eskilstuna).

Tränare: Roberth Björknesjö

In: Marcus Hansson, Adam Gradén, Hampus Elgan, Billy Nordström, Oscar Pehrsson, Albin Linnér, Ali Suljic, Benny Lekström, Dusan Jajic och Isac Lidberg

Ut: Rasmus Alm, Jacob Ortmark, Christopher Brandeborn, David Ochieng, Ludvig Öhman, Mohanad Jeahze, Moustafa Zeidan, Erik Figueroa, Petar Petrovic, Jack Lahne, Nikola Petric och Marko Nikolic

Brage art

IK Brage

Borlängelaget gjorde som nykomlingar i Superettan en riktigt fin säsong 2018. Klubben slutade på sjätte plats i tabellen och truppen är nästintill intakt från förra året. Kleber Saarenpää hoppas givetvis på att förbättra fjolårets prestation och har förstärkt truppen med bland annat Seth Hellberg (Syrianska FC) och Jonathan Morsay (GIF Sundsvall). Sarenpää känner sig förberedd inför ”det tuffa andra året”.

– Det brukar komma från förväntningar och förhoppningar. Att man lurar sig själv och inte gör jobbet. Att man tror vissa saker kommer av sig själv för att man gjort det tidigare. Det är där den stora faran ligger. Vi är medvetna om det, men vi har jobbat aktivt med att försöka städa bort det och göra jobbet som krävs, säger han till ikbrage.se.

Placering 2018: Slutade på sjätte plats i Superettan 2018.

Tränare: Kleber Saarenpää

In: Jonathan Lundbäck, Adrian Engdahl, Seth Hellberg, Bjarni Mark Antonsson, Jonathan Morsay, Lukas Hiltunen och Karl Johansson

Ut: Marcus Astvald, Erik Nilsson, Filip Roos och Oliver Bergman

FREJ art
IK Frej Täby

För femte året spelar IK Frej Täby i Superettan. Fjolårets niondeplacering är klubbens bästa någonsin och nu hoppas det nya tränarparet Stefan Olsson och Lukas Syberyjski att upprepa den bedriften.

IK Frej Täby har tappat sina tre starkaste målskyttar från förra säsongen. Joakim Runnemo (12 mål), Nsima Peter (10) och Hammarbylånet Dusan Jajic (9) har alla lämnat klubben. Klubben har inte legat på latsidan vad gäller nyförvärv. I Svenska Cupens gruppspel spelade man oavgjort mot Elfsborg, förlorade med uddamålet mot Djurgården och krossade Hässleholm med 7-0.

Inför säsongen har man också fördjupat det samarbete man har med Hammarby. Den nya tränarduon kommer därifrån och med hjälp av den Bajens scoutingnätverk har Frej haft möjligheten att plocka in spelare man inte annars hade hittat.

– Att vi kan nyttja den räckvidd som Hammarbys scoutingnätverk ger oss ser vi som ovärderligt. Sedan har vi erfarenhet och respekten för vad som krävs för att flytta en spelare från andra sidan jorden. Men det är ett jobb för mig och tränarteamet, sa Stefan Olsson, manager, efter att Andrés Hernández, mittfältare från Venezuela, skrivit på för klubben.

Placering 2018: Slutade på nionde plats i Superettan 2018.

Tränare: Stefan Olsson och Lukas Syberyjski

In: Melvin Frithzell, Andrés Hernández, Oscar Krusnell, Abdul Halik Hudu, Albin Hultin, Samouil Izountouemoi, Jonas Olsson, Tim Erlandsson, Daniel Sliper, Pedro Ribeiro, Moustafa Zeidan, Henrik Millbert och Jon Birkfeldt

Ut: Joakim Runnemo, Adam Gradén, Hampus Elgan, Nsima Peter, Philip Wiström, Linus Dahlgren, Victor Fors, Jakob Glasberg, David Zlotnik, Andreas Bellander och Konstantinos Stavrothanasopoulos

Jsödra art

Jönköpings Södra

Efter fjolårets elfteplats var det svårt att veta var det svårt att veta var man hade Jönköpings Södra. När försäsongen är avklarad känns det annorlunda. Andreas Brännström har fått en hel försäsong med laget och på sina sju matcher innan premiären har man vunnit sex och förlorat en – mot svenska mästaren AIK.

På upptaktsträffen tippades J-Södra som tvåa, efter Halmstads BK och en av anledningarna till det är den starka bredd som finns på truppen. Ett lyxproblem, men kan Brännström hålla alla spelare nöjda?

– Det är inte säkert jag gör. Sju kanske inte får spela alls så det är nog sällan alla är helt nöjda. Det är lite det luriga av att vara tränare. Man kan se en spelare som gör allt han ska och jobbar bra under veckan, men så får han inte spela. Det är klart att det gör lite ont i hjärtat där och då, säger han.

Placering 2018: Slutade på elfte plats i Superettan 2018.

Tränare: Andreas Brännström

In: Philip Wiström, Enock Kwakwa, Fabio Gama, Aaron Donker, Emmanuel Boateng Agyenim och Sadick Abubakaari

Ut: Alex Lindahl, Fredrik Olsson, Pontus Wik, Anton Liljenbäck, Lukas Eek, Markus Tegebäck, Adam Fägerhag, Carljohan Eriksson och Max Watson

FOTO: Bildbyrån

Läs del 1: Från Dalkurd FF till Halmstads BK

Nyheter