Nyheter

Chevron
Genomgång: GIF Sundsvall till IK Brage

Genomgång: GIF Sundsvall till IK Brage

Superettan sparkar igång lördag 10 april. I vår genomgång inför säsongen har turen nu kommit till GIF Sundsvall, Helsingborgs IF, IFK Värnamo och IK Brage.

Alla bilder är hämtade från Bildbyrån.

GIF Sundsvall
Ifjol kom Pontus Engblom hem till GIF Sundsvall och blev den stora stjärnan i lagets offensiv. Giffarna rivstartade under nye tränaren Henrik Åhnstrand, drivna framåt av skytteligavinnaren Engbloms mål, men tappade sedan lite fart och landade till sist på en sjätte plats i tabellen.

I år är en annan anfallsstjärna tillbaka i Sundsvall, nämligen Linus Hallenius, som så sent som säsongen 2018 gjorde 18 mål för Giffarna i Allsvenskan. Att ha både Hallenius och Engblom på topp, kryddat med allsvensk rutin från hemmasonen Robert Lundström på högerkanten och Superettan-klass från Erik Andersson på mittfältet, ger ett spännande Sundsvall-lag till 2021.

– Vi har förmånen att kunna ta in spets som är från Sundsvall. Det ger ett mervärde för folk som bor i Sundsvall och våra supportrar som håller på oss i Giffarna. Jag som tränare märker hur mycket de brinner för att vara här i Sundsvall, inte bara för sig själva, och de är måna om att det här ska bli bra för alla. Det är en ynnest att få hit de spelarna, säger Henrik Åhnstrand under upptaktsträffen.

Placering 2020: 6:a i Superettan

Tränare: Henrik Åhnstrand (sedan 2020)

Spelare in: Oscar Jansson (IF Karlstad Fotboll), Daniel Stensson (Dalkurd FF), Robert Lundström (AIK), Erik Andersson (Trelleborgs FF), Linus Hallenius (IFK Norrköping), Davir Blazevic (Hammarby, lån)

Spelare ut: Oliver Berg (Kalmar FF), Jamie Hopcutt (Hapoel Kfar Saba), Filip Widén (ny klubb ej klar), Johan Blomberg (Trelleborgs FF), Lloyd Saxton (avslutat karriären)

helsingborg-bodvarsson1

Helsingborgs IF
Det blev två säsonger i Allsvenskan, nu är Helsingborgs IF tillbaka i Superettan. Målet är att ta sluta topp två i serien, och för att göra det har klubben anställt Jörgen Lennartsson som ny tränare. Lennartsson har tidigare tränat flera klubbar i både Allsvenskan och Superettan, inklusive en sejour som assisterande tränare i just HIF i början av 2000-talet.

På spelarsidan har laget tappat landslagsaktuelle Martin Olsson, men en annan landslagsback, Andreas Granqvist, finns kvar i truppen och är redo för spel efter att ha missat nästan hela fjolårssäsongen. Offensive Viktor Lundberg från BK Häcken och assistkungen Wilhelm Loeper från AFC Eskilstuna ska tillföra spets framåt. 

– Vi vill ha en bra variation mellan ett passningsorienterat possesionspel och ett rakare kontringsspel. Vi vill ha båda strängarna att slå på beroende på sitiation, och då handlar det om att göra rätt val på banan hela tiden. Vi har varit stabila defensivt men vi har en hel del att fila på i det offensiva spelet. Men vi har goda förhoppningar, säger Jörgen Lennartsson under upptaktsträffen.

Placering 2020: 15:e plats i Allsvenskan

Tränare: Jörgen Lennartsson (sedan 2020)

Spelare in: Vladislav Kreida (FC Flora, lån), Dennis Olsson (Eskilsminne IF), Viktor Lundberg (BK Häcken), Wilhelm Loeper (AFC Eskilstuna), Bödvar Bödvarsson (Jagiellonia)

Spelare ut: Carl Thulin (Lunds BK), Ludvig Carlius (Mjällby AIF), Martin Olsson (BK Häcken), Daniel Hafsteinsson (KA), Ian Pettersson (Hammarby TFF), Mohamed Abubakari (IFK Mariehamn), Joseph Ceesay (Lechia Gdansk)

varnamo-rod1

IFK Värnamo
2019 var Jonas Thern tillbaka som tränare i IFK Värnamo, och två år senare är laget tillbaka i Superettan. Thern, som varit med och fostrat flertalet landslagsspelare i IFK Värnamo genom åren, får nu sällskap av Robin Asterhed som ny huvudtränare i laget. 

Ifjol öste laget in 60 mål på 30 omgångar, men har tappat bäste målskytten Michael Kargbo till GAIS. In har istället Alhassan Kamara kommit från Halmstads BK. Kamara har dragits med skador de senaste åren, men har mängder av mål i allsvenskan på meritlistan.

– Vi försöker utveckla det Värnamo gjorde bra förra året. Vi var skickliga på att vara raka förra året, att spela snabbt anfallsspel för att skapa målchanser. Vi kan bli bättre på att ta lite mer tid och att skapa fler bättre tillfällen framför mål, säger Robin Asterhed under upptaktsträffen.

Placering 2020: 1:a i Ettan Södra

Tränare: Robin Asterhed (sedan 2021) och Jonas Thern (sedan 2019)

Spelare in: Oscar Johansson (Trelleborgs FF), Victor Larsson (Torns IF), Albin Sundgren (Malmö FF), William Kenndal (Lindome GIF), Pontus Kindberg (Östersunds FK), Wenderson (ABC), Alhassan Kamara (Halmstads BK)

Spelare ut: Johan Lassagård (Lindome GIF), Benjamin Lindblad (Husqvarna FF), Aldin Basic (Skövde AIK), David Danielsson (BK Astrio), Michael Kargbo (GAIS)

brage-williams1

IK Brage
Efter att ha fallit i kvalet till Allsvenskan 2019 blev 2020 tuffare för IK Brage. Laget drogs med stora skadeproblem i samtliga lagdelar, och det säger något om den nya andan kring Domnarvsvallen att laget ändå aldrig riktigt nedflyttningshotat utan landade mitt i tabellen på en åttonde plats.

I år har tidigare tongivande spelare som Peter Rosendal, Carlos Ambrosiani Garcia och Kristian Andersen lämnat, och även om man fått in flera spännande nyförvärv så är prio ett att kunna jobba med en friskare trupp i år – samtidigt som man vill täta till defensiven.

– Defensiven har sett jättebra ut under försäsongen. Vi har jobbat väldigt noggrant och lagt extremt mycket krut på det i planeringen. Så den grunden har vi dammat av igen och repeterat, så det är glasklart. Det viktigaste är gemenskapen, att varje individ vet vad de ska göra, och sedan att få ihop det till ett kollektivt. Förra året var det mycket utspritt en och en, vi var inte kompakta nog, säger Klebér Saarenpää under upptaktsträffen.

Placering 2020: 8:a i Superettan

Tränare: Klebér Saarenpää (sedan 2018)

Spelare in: Nathan Mavila (Cavalry FC), Adil Titi (IFK Göteborg, lån), Viktor Frodig (Umeå FC), André Reinholdsson (Trelleborgs FF), Alexander Johansson (Varbergs BoIS, lån)

Spelare ut: Peter Rosendal (IF Karlstad Fotboll), Kristian Andersen (Kolding IF), Alexander Ekblad, Carlos Garcia Ambrosiani (slutat), Pontus Jansson (Gefle IF), Karl Johansson (Korsnäs IF FK)

Nyheter