Nyheter

Chevron
Genomgång: GAIS till IK Brage

Genomgång: GAIS till IK Brage

Superettan sparkar äntligen igång 16 juni. Fram till dess går vi igenom lagen i alfabetisk ordning, fyra åt gången. I inlägg nummer två bekantar vi oss med GAIS, GIF Sundsvall, Halmstads BK och IK Brage.

GAIS
GAIS har de senaste åren fått kämpa för att undvika negativt kval, men hoppas nu att man stakat ut en tydlig väg framåt med förre Degerfors IF-tränaren Stefan Jacobsson vid rodret. Jacobssons sista höst med Rödvitt höll uppflytningstempo, och Grönsvart lär hoppas på en liknande utveckling i Göteborg.

Till sin hjälp har Jacobsson fått flera nyförvärv till spelartruppen, där yttern Mervan Celik sticker ut som kanske hela Superettans namnstarkaste värvning. Även Richard Yarsuvat har hämtats in för att bättra på fjolårets totalt 23 gjorda mål för GAIS.

– De är absolut på gång, tycker jag, och det finns andra i truppen som också vet var målet är beläget. Med en bra start och med lite självförtroende ska vi nog få fart på målskyttet i GAIS också, säger Jacobsson till Uppsnack Superettan inför säsongsstarten.

Placering 2019: Slutade på 13:e plats i Superettan

Tränare: Stefan Jacobsson (Sedan 2020)

Spelare in: Nikola Ladan, Mathias Karlsson, Jesper Brandt, Richard Yarsuvat, Anton Snibb, Julius Lundberg, Fredrik Martinsson, Joackim Åberg, Mervan Celik, Oscar Ekman, Charlie Weberg, Emin Grozdanic

Spelare ut: Leonard Pllana, Andreas Östling, Milos Andelkovic, Alexander Angelin, Karl Bohm, Damir Mehic, Henrique Moura, Marcus Bergholtz, Netinho, Niklas Olsson, Måns Saebbö, Adam Wästlund

sundsvall-eriksson1

GIF Sundsvall
Efter fem raka säsonger i Allsvenskan är GIF Sundsvall tillbaka i Superettan i år. Flera etablerade spelare har lämnat när Giffarna startar om och bygger nytt – men en fanbärande hemvändare sticker ut: anfallaren Pontus Engblom, som är tillbaka i Sundsvall vid 28 års ålder.

Även meriterade mittfältaren Johan Blomberg ser ut att kunna bli ett viktigt nyförvärv, medan lovande Anton Eriksson hämtats från Superettan-nykomlingen Umeå FC.

– Det är tolv spelare som har lämnat oss och vi har tagit in sju stycken nya samt lyft upp fem stycken från vårt U19-lag. Vi har tittat mer på regionala spelare nu än vi haft tidigare i Allsvenskan, säger Sundsvalls nye tränare Henrik Åhnstrand till Uppsnack Superettan.

Placering 2019: Slutade på 15:e plats i Allsvenskan

Tränare: Henrik Åhnstrand (Sedan 2020)

Spelare in: Anton Eriksson, Pontus Silfwer, Johan Andersson, Pontus Engblom, Andreas Andersson, Johan Blomberg, Niklas Dahlström

Spelare ut: Peter Wilson, Eric Björkander, David Batanero, Jonathan Tamimi, Omar Eddahri, Pa Konate, Juanjo Ciercoles (lämnar 15 juli), Pol Moreno, Carlos Moros Gracia, Pol Roigé, Jonathan Morsay, David Mitov Nilsson

halmstad-johansson-klapp1

Halmstads BK
Med Magnus Haglund som ny tränare tog Halmstads BK:s säsong ordentlig fart förra sommaren. Unge anfallaren Rasmus Wiedesheim-Paul fick förtroendet från start och tackade genom att sätta totalt 19 mål på 22 starter och sju inhopp i serien.

I försvaret finns sedan tidigare hemvändaren Andreas Johansson, medan Dusan Djuric bidrar med kreativitet på mittfältet. I övrigt har klubben ett lysande facit när det kommer till att ge unga egna förmågor chansen, och vi kan förmodligen räkna med nya genomrott i år, samtidigt som HBK tippats i toppen av många.

– Det är jättemånga bra och jämna lag, samtidigt som vi tror på oss själva och går ut med inställningen att vi ska vinna varje match. Men man måste också vara ödmjuk och ta det match för match. Vi har ett tydligt spelsätt och om vi följer det och spelar så, så är målsättningen att ta tre poäng i varje match. Men det är ingen lätt serie, konstaterar nyförvärvet Samuel Kroon för fotbollskanalen.se.

Placering 2019: Slutade 6:a i Superettan

Tränare: Magnus Haglund (Sedan 2019)

Spelare in: Viktor Ljung, Samuel Kroon, Robin Östlind, Joseph Baffo, ”Crespo” Haestad Kamara

Spelare ut: Johan Oremo, Peter Larsson, Jesper Westerberg, Andreas Hadenius

brage-kram1

IK Brage
I en dramatisk Superettan-avslutning ifjol var det IK Brage som till sist knep tredjeplatsen, som innebär kval till Allsvenskan. Mot Kalmar FF hade Borlänge-laget dock marginalerna emot sig och tar nu nya tag i Superettan med en nästintill intakt trupp.

Duktige vänsterbacken Benjamin Hjärtstrand har skrivit på för Örebro SK, men offensiva nyckelspelare som Christian Kouakou, Anton Lundin och Kristian Andersen finns kvar, samtidigt som viktiga innermittfältsduon Bjarni Mark Antonsson och Seth Kanteh Hellberg fortsatt kamperar ihop. 

– Det gick bra ifjol och vi vill bli bättre i år. Vi fick ihop laget bra och alla vet sina uppgifter. Vi är ett bra lag med viss spets som först och främst jobbar hårt för varandra, kommenterade ytterbacken Pontus Hindrikes till superettan.se i maj.

Placering 2019: Slutade 3:a i Superettan (föll med 4-2 i kvalet till Allsvenskan mot Kalmar FF)

Tränare: Klebér Saarenpää (Sedan 2018)

Spelare in: Leonard Pllana, Bantu Mzwakali, Nikita Kashaev

Spelare ut: Benjamin Hjertstrand, Viktor Bergh, Simon Stenberg

Foto: bildbyrån

Nyheter