Nyheter

Chevron
Genomgång: Dalkurd FF till Halmstads BK

Genomgång: Dalkurd FF till Halmstads BK

Superettans premiär närmar sig med stormsteg. Vi lägger luppen över lagen i grupper om fyra i alfabetisk ordning. Först ut är Dalkurd FF, Degerfors IF, GAIS och Halmstads BK.

Dalkurd FF

Efter att ha slutat tvåa i Superettan 2017 gjorde Dalkurd sig redo för en första säsong i Allsvenskan 2018. Det blev tufft och man slutade på nedflyttningsplats. Mycket av snacket kring klubben kom att handla om flytten från Borlänge till Uppsala – och matchandet i Gävle.

I år tar klubben nya tag i Superettan och hemmamatcherna kommer, precis som i fjol, spelas på Gavlevallen i Gävle. Med en stor omsättning av spelare och en ny huvudtränare är det svårt att veta vad man kan förvänta sig av Dalkurd. I Svenska Cupens gruppspel hamnade man tvåa i sin grupp efter segrar mot Eskilsminne och Varbergs BoIS, men en förlust i gruppfinalen mot allsvenska Hammarby.

– Superettan är en tuff serie med många bra lag. Det blir mycket fajt och det går fort fram och tillbaka vilket medför massa utmaningar. Så det gäller att vi är förberedda fotbollsmässigt. Både på att hantera matcherna och på att hantera motståndet. Det är därför vi har försäsongen, för att lägga grunden för säsongen. Ser man på att sätta upp målsättningar så får man nästan vara lite klyschig och säga att vi får ta en match i taget. Jag är en person som vill vinna och jag vill vinna hela tiden. Det är inget undantag när jag har kommit hit. Så det är den inställningen vi kommer ha till varje match, slog Paul Olausson fast till klubbens hemsida när han i januari presenterades som ny huvudtränare.

Placering 2018: Slutade på 15:e plats i Allsvenskan.

Tränare: Paul Olausson

In: Dilian Ismail, Joseph Ceesay, Andreas Andersson, Frank Arhin, Filip Anger, Emil Berger, Simon Alexandersson, Markus Thorbjörnsson och Christopher McVey.

Ut: Kebba Ceesay, Adam Ståhl, Stefan van Der Lei, Alex DeJohn, Leopold Wahlstedt, Eero Markkanen, Ammar Ahmed, Andrew Stadler, Henrik Löfkvist och Simon Strand.

Degerfors art

Degerfors IF

Tränare Stefan Jacobsson och hans två kollegor, Tobias Solberg och Andreas Holmberg, går in på sin tredje säsong som ansvariga för Degerfors IF. 2017 slutade man åtta och ifjol på sjunde plats. I Svenska Cupens gruppspel gjorde man framförallt en riktigt fin match mot Malmö FF, men till slut hamnade man på tredjeplats i gruppen efter tre raka förluster. 

De senaste säsongerna har Degerfors släppt in lite för många mål för att kunna vara med och konkurrera i den absoluta toppen. Flera försvarsspelare har plockats in, men det är framförallt i offensiven som Degerfors ser vassa ut. Marcus Astvald gjorde tio poäng för IK Brage ifjol och dessutom har man fått behålla Erik Björndahl, som stod för 14 mål ifjol. Tränare Stefan Jacobsson hoppas att klubben ska förbättra sin placering från de senaste åren.

– Vi har nu den mest konkurrenskraftiga trupp vi haft på riktigt länge. Vi har många positioner med många spelare där vi kan skifta utifrån form eller efter taktiska inslag. Jag tycker att vi har höjt både vår högstanivå och vår lägstanivå. Vi har fått ytterligare speed i laget vilket innebär bra kontringsspel. Sedan är det detaljer som vi jobbar mycket med. Metoderna för hur vi ska agera i de båda straffområdena har vi lagt mycket kraft på under de sista sex veckorna, men vi får se om vi lyckas nå dit vi vill. Vi är ändå på god väg och det känns bra, säger han till klubbens hemsida.

Placering 2018: Slutade på sjundeplats i Superettan.

Tränare: Stefan Jacobsson

In: Rasmus Alm, Marcus Astvald, Axel Lindahl, Daniel Janevski, Gustav Granath, Christos Gravius och Erik Lindell

Ut: Jonas Olsson, Adrian Johansson, Marcus De Bruin, Alexander Andersson, Josef Ibrahim, Kevin Wright och Andreas Jernarp

Gais art

GAIS

Innan Svenska Cupens gruppspel drog igång handlade det mesta kring GAIS om spelaromsättning och dålig ekonomi. 13 spelare har lämnat och sju har kommit in. Efter en inledande cupförlust mot Örebro SK väntade göteborgsderby mot den eviga antagonisten IFK Göteborg. Hur den historien slutade vet ni redan. En seger mot Nyköpings BIS i avslutande rundan av innebar att GAIS vann gruppen och tog sig till kvartsfinal. Väl där blev en annan göteborgskonkurrent, BK Häcken, för svåra.

GAIS firar i år 125 år som förening och tränare Bosko Orovic vet att det krävs mycket jobb för att förbättra förra årets tiondeplacering och bygga vidare mot 125 nya år.

– Jag är, utifrån vår ekonomi, jättenöjd med truppen och tycker att vi har en fantastisk grupp. Vi får rätta oss efter plånbok och gör det. Vi har fått ihop en grupp som är bra och som förhoppningsvis är mer villig att gnugga. Även om man ser på ett sätt på fotboll så krävs det att man gnuggar i 30 omgångar och lägger ner ett hårt arbete. Det går inte förvänta sig att det ska lösas genom att dansa samba eller att det ska se snyggt ut. Men med det sagt behöver man inte frångå sin spelidé, säger Bosko Orovic på Superettans upptaktsträff.

Placering 2018: Slutade på tiondeplats i Superettan.

Tränare: Bosko Orovic

In: Predrag Randelovic, Rasmus Rosenqvist, Arian Kabashi, Marko Johansson, Nikola Asceric, Netinho och Emil Wahlström

Ut: Daniel Janevski, Carl Wede, Ajdin Zeljkovic, Alexander Nadj, Emin Grozdanic, Alexander Leksell, Erik Westermark, Jesper Westermark, Johan Svahn, Ferhat Soydan, Dusan Djuric, Filip Trajanovski och Daniel Bennassar Nilsson

HBK art

Halmstads BK

Halmstads BK har blivit Svenska mästare vid fyra tillfällen. De senaste åren har de stora framgångarna dock lyst med sin frånvaro. Är det nu det vänder? Fjolårets femteplats ska förbättras och man har kryddat den redan starka truppen med flera namnkunniga nyförvärv. Efter att ha kryssat mot Östersunds FK och besegrat IK Sirius åkte Halmstad till slut ut ur Svenska Cupen i kvartsfinal mot finalisten AFC Eskilstuna.

Andreas ”Ante G” Johansson har varit en av Allsvenskans bästa spelare de senaste åren, Joel Allansson har spelat i den danska högstaligan och Dusan Djuric har åtta landskamper på sitt CV. Dessutom har Sadat Karim hämtats in från Landskrona BoIS för att ersätta förra årets skyttekung, Kosuke Kinoshita. Om Karim fungerat bra? Fyra mål på fyra Svenska Cupen-matcher och mycket tyder på att han är en kandidat för skytteligatoppen. 

Toppen är något hela Halmstads BK siktar mot. Mittbacken Andreas Johansson är tydlig med vad klubben har för ambitioner för säsongen.

– Klubbens och min egen ambition är att ta klivet upp [i Allsvenskan]. Jag tycker personligen att HBK hör hemma i Allsvenskan och ska göra allt jag kan och bidra till laget. Men det bli tufft med många bra lag och en jämn serie, så det gäller att vara med från början, säger han på Superettans upptaktsträff.

Placering 2018: Slutade på femteplats i Superettan.

Tränare: Igor Krulj

In: Andreas Johansson, Malte Påhlsson, Sadat Karim, Joel Allansson och Dusan Djuric

Ut: Marcus Mathisen, Otto Martler, Kosuke Kinoshita, Andreas Hadenius och Tryggvi Hrafn Haraldsson

FOTO: Bildbyrån

Nyheter