Nyheter

Chevron
Fredagsunderhållningen som förenar Degerfors

Fredagsunderhållningen som förenar Degerfors

Svenska fotbollsklubbar kraftsamlar, korttidspermitterar och försöker dra in pengar för att säkra en framtid. Degerfors IF är inget undantag, men här har man tagit ett lite annorlunda grepp. Varje fredag möts klubbprofiler i en livesänd frågesport. ”En lågbudgetproduktion av sällan skådat slag”, berättar Victor Lundmark, kommunikationsansvarig i klubben.

– Vi hade gått ut med att vi skulle sända en träningsmatch mot Karlstad Fotboll, men saker strulade och vi var tvungna att lösa problemet. Det slutade med att vi sände den från min mobiltelefon och att jag och sportchef Patrik Werner kommenterade. Det blev ju ingen supersändning, men någonting vi klarade av att göra själva. Det väckte en tanke om att vi kanske kan använda det här på fler sätt. Det gällde bara att komma på hur, säger Lundmark.

Och ni landade i frågesport?

– Vi kom in på det ganska snabbt. Jag är väldigt förtjust i att skriva frågor och sportchefen Werner började utforma formatet. Jag filade på konceptet och han utnyttjade sitt kontaktnät för att få ihop roliga lag och ringa in gamla spelare och andra profiler.

Förklara hur det fungerar i studion?

– Jag skrev i det första ”pressmeddelandet” att det är en lågbudgetproduktion av sällan skådat slag för att folk inte skulle få en chock. Vi har bara en kamera och det är inte klippt mellan olika vinklar. Vi kan inte stänga av ljudet i en bur utan laget som inte svarar får ta på sig ett par hörselkåpor med musik i. Julia, brorsdotter till Patrik Werner, kommer hit och filmar och hon får panorera mellan programledare och hemmalag och programledare och bortalag. Det är vinklarna vi har att jobba med.

Hur har ni valt ut de tävlande och vad är det för inriktning på frågorna?

– Frågorna har egentligen ingenting med Degerfors att göra, utan det viktiga är att spelarna har koppling till Degerfors. Senast hade vi Oliver Bohm, som vunnit SM-guld i ishockey med Växjö, som tävlade mot sin pappa, Janne Bohm, som är gammal Degerforsspelare.

Ge ett exempel på en fråga.

– Vi hade en kategori där spelarna skulle placera ut åtta flaggor där lag som slutade på ”ur” kom antingen från Island eller Färöarna. Vi försöker hitta en balans mellan vad som blir kul visuellt i tv och vad vi har rekvisita till.

Vad är det för stämning i studion under programmets gång? Är deltagarna inne i matchen?

– Än så länge har vi bara haft idrottare med, så tävlingsinstinkten finns där. Det är lättsamt, men alla vill vinna. Rävspel och stora känslor, men med en lättsam och glad ton. Jag tror inte det är någon som tar det helt med en klackspark.

Känns det som att det gått hem i stugorna?

– Det har inte varit någon total tittarsuccé ännu, men det är ändå ganska många som betalat och suttit och kollat på fredagarna. Vi behöver såklart pengarna, men samtidigt sitter folk hemma och är oroliga och vi vill verkligen ge någonting tillbaka till våra supportrar att trösta sig med. Jag var och kastade kartonger i sådana där stora containrar i lördags när en äldre man, som jag aldrig sett tidigare, kom fram och frågade hur det gick i frågesporten i fredags. Jag tänker att det skulle vara det som var ”hur gick det i matchen?” i normala fall., Föreningen blir en central punkt i den här svåra tiden även om det nu inte är med fotbollen i fokus.

Många klubbar säljer fiktiva matchbiljetter och liknande för att dra in pengar, ni startar en frågesport. Finns det någon enkel anledning till det?

– Det gör vi ju också. Men ta AIK eller IFK Göteborg som är storklubbar i storstäder. De kan samla in hur mycket pengar som helst. Degerfors IF kan inte göra det. Vi är en klassisk klubb och det är många som gillar Degerfors runt om i landet, men vi har inte de stora massorna. Det vi har är extremt färgstarka profiler. Därför tror vi att vi kan fylla en sådan här fredagsunderhållning vecka efter vecka med profiler som folk vill titta på och som gör människor glada. Vi har ikoner från när klubben gick upp i Allsvenskan på 90-talet, vi har de gamla storspelarna som blivit stora stjärnor senare som Ralf Edström och Andreas Andersson. Jag vill inte antyda att vi är finare eller bättre utan vi har gjort frågesporten, men ber om stöd på andra sätt också.

Du nämner Edström och Andersson. Är de drömgästerna till programmet?

– Båda är tillfrågade och förhoppningsvis aktuella inom en snar framtid. Men ett lag med Svennis och Tord Grip hade varit fantastiskt. De har ju tränat Degerfors en gång i tiden. Problemet där är ju att båda är i riskgruppen eftersom de är över 70 år. Vi måste ju ta vårt ansvar. Vi kan inte sitta och vara oansvariga på det sättet.

Tror du att ni kommer fortsätta med det här när fotbollssäsongen så småningom drar igång igen?

– Det är en period nu när alla behöver göra saker utanför sina vanliga arbetsuppgifter för att kunna hålla verksamheten flytande. Varken jag eller Patrik har nog någonting emot att agera spexiga tv-pajasar på fredagar. Vi pratar mycket om hur vi ska utveckla programmet, men har inte diskuterat hur vi ska göra på lång sikt. Redan efter två avsnitt känns det som en naturlig del av en arbetsvecka. Intresset finns och ingenting ska uteslutas, men just nu handlar det om att ta sig igenom den här perioden och sprida lite glädje längs vägen.

FOTO: Degerfors IF

Nyheter