Nyheter

Chevron
Fotboll på riktigt när Superettans upptaktsträff gemomfördes

Fotboll på riktigt när Superettans upptaktsträff gemomfördes

Superettans första fysiska upptaktsträff sedan 2019 genomfördes med en vecka kvar till säsongsstart i Göteborg. Samtliga 16 klubbar fanns på plats med huvudtränare och lagkapten.

– Superettan är kanske den mest spännande och ovissa serien vi har i landet. I år upplever vi ett större medialt intresse än på länge för ligan med nära 50 sportjournalister på plats för att bevaka upptaktsträffen, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll och ansvarig för upptaktsträffarna.

Med på upptakten fanns Svensk Elitfotbolls marknads- och varumärkeschef Calle Stjerna, som presenterade boken Fotboll. På riktigt.

– Det är en bok som vi är stolta över. Där vi från ligans håll blickar mot en fotbollsvärld som kanske inte alltid springer i en riktning som inte alltid springer i en riktning som vi står för. Det här är en bok för att stanna upp och fundera på vad vi ska värna om, och aldrig göra avkall på. Då har vi frågat de som verkligen har svaren. De som har en kärlek till lagen i Allsvenskan och Superettan och vad de värdesätter som mest, säger Calle Stjerna och fortsätter.

– Den här boken är 225 sidor lång och innehåller berättelser med stora känslor, hopp och förtvivlan, kärlek och sorg, men framför allt gemenskap. Det som är svensk fotboll.

Upptaktsträffen genomfördes i ett traditionellt format där samtliga 16 klubbar gick upp på scen för att intervjuas av Warner Bros. Discoverys Ramin Nouri och Pär Hansson inför säsongen.

– Alla säger ju att Superettan är den jämnaste serien. De senaste åren har skillnaden mellan positivt och negativt kval varit liten. Förra säsongen var det åtta lag inblandade i den striden. I år på förhand känns det ovisst på alla håll och kanter, säger Ramin Nouri och fortsätter.

– För vår del betyder det jättemycket att vara här. Det är ovärderligt att träffa alla klubbar så här och få en kontakt såhär tidigt inför säsongen. När man ses på arenan sedan så vet man vart man har varandra. Man morsar och säger hej till varandra.

Medias tips presenterades och lagen gick upp i den ordning de tippats i ligan, med start nedifrån. Bland årets favoriter återfinns Östers IF och Helsingborgs IF medan Trelleborgs FF och GAIS tippades att slåss om kvalplatsen uppåt. Längre ner i tabellen tippades Jönköpings Södra IF, Utsiktens BK och Östersunds FK hamnar.

I samband med lunch fotograferades tränarna i sina klubbars matchtröjor.

Efter scenprogrammet tog den sedvanliga klubbmässan över, där media fick tillfälle att gå runt och prata med spelare och ledare från klubbarna i serien.

– Det är ett bra upplägg och roligt att träffa kollegorna. Det är bra att göra det utanför planen. På planen är det lite mer hetsigt så det är bra att ses såhär. Det är många man känner sedan innan. Känslan är bra inför säsongen. Prestationsmässigt har vi gjort det bra men kanske inte fått resultaten med oss ännu, säger Tobias Linderoth, tränare i Skövde AIK, som nu gör sin andra raka säsong i Superettan.

Superettan sparkar igång den 1 april.

Se hela upptaktsträffen här i efterhand.

Nyheter