Delad pott i västkustderbyt

Halmstads BK hade en fin möjlighet att närma sig topplagen eftersom konkurrenterna tappat poäng i omgången. Men nästjumbon Varbergs BoIS ville annorlunda och knep en poäng i Halmstad.

Gräsmattan på Örjans Vall i Halmstad brukar beskrivas som den bästa hos de elitspelande herrlagen i Sverige. Trots de regntunga moln som legat över västkusten den senaste tiden såg mattan, för en novis reporter, fortfarande riktigt fin ut.

Den första kvarten försökte både Halmstads BK och gästande Varbergs BoIS utnyttja det fuktiga gräset och spela snabbt längs den kortklippta mattan. Men ibland gick det lite väl fort och i den sista tredjedelen lyckades lagen inte skapa några större farligheter.

Tempot lade sig litegrann och framförallt gästerna började lyfta lite längre. Det gjorde att man snabbt skapade sig fyra hörnor. På fasta situationer är Joakim Lindner ett ständigt hot med sin längd. Han nådde högst på BoIS fjärde hörna men nicken gick en bit utanför Malkolm Nilssons mål.

Efter en dryg halvtimmas spel jobbade sig Nahom Netavay fram till lite ledig yta utanför straffområdet. Vänsteravslutet styrde Nilsson ut till en efterföljande resultatlös femte hörna.

Just räknandet av hörnor var länge den första halvlekens stora behållning. 8-1 till Varberg efter 45 minuter, men vad hjälpte det när det var hemmalaget som tog ledningen?

För precis innan halvtidsvilan fick Halmstad en frispark på vänsterkanten. Ett inlägg nådde in i straffområdet där BoIS-förvsrarna inte lyckades rensa. Plötsligt låg bollen framför fötterna på Johan Oremo som rakade in 1-0 till hemmalaget.

I början av den andra halvleken tryckte Varberg på framåt, men Malkolm Nilsson var omutbar. Med flera fina räddningar i höll han nollan intakt.

När bortalaget flyttade upp sina positioner öppnades ytor för Halmstad att utnyttja. Den våta gräsmattan gjorde det dock svårt med de långa bollarna och spelet bedrevs mest kring mittplan.

I den 74:e minuten stack Johan Oremo igenom på högerkanten och kom till avslut. Men skottet träffade stolpen och Varberg hade fortfarande chansen på poäng.

Och de tog den.

Bara minuten efter Oremos läge slog man en frispark från egen planhalva. Vid straffområdeslinjen plockade Perparim Beqaj ner bollen på bröstet, flyttade den i sidled och placerade elegant in kvitteringen. Beqajs femte mål för säsongen.

Efter kvitteringen hade lagen svårt att skapa några segerchanser men ju närmre slutet vi kom desto med närmade sig Halmstad motståndarmålet.

Skytteligaledaren Kosuke Kinoshita fick, ur svår vinkel, iväg ett jätteskott i den 89:e minuten, men Matt Pyzdrowski stod för en fantomräddning på sin mållinje.

Närmre än så kom man dock inte och matchen slutade oavgjort.