Decimerat Frej tog viktig seger i bottenstriden

Hemma på Finnvedsvallen hade Värnamo både en, två och tre chanser att få med sig poäng mot bottenkonkurrenten IK Frej. Ett decimerat Frej höll dock undan och vann med 1-2 efter två snabba mål i vardera halvlek. I Landskrona vann gästande Brage, också med 1-2.

Så här i VM-tider gjorde de två tidiga lördagsmatcherna i Superettan sitt bästa för att påminna om Sveriges medverkan i VM 1990. Slutresultatet i matcherna? 1-2, och 1-2. Och den kanske viktigaste trepoängaren tog IK Frej borta mot Värnamo.

Efter bara två minuter av matchen hittade bollen fram till Frejs Nsima Peter som mitt i straffområdet gjorde det som han gjort så många gånger förr i Superettan: mål.

30 minuter senare hände dock det som skulle kunnat vända på matchen helt. Värnamos Pär Cederqvist rykte sig loss till friläge och blev i straffområdet neddragen av Marcus Hansson, som fick syna det röda kortet.

Den rutinerade Cederqvist gjorde inga misstag från straffpunkten, och rullade in kvitteringen. Med en man mer och ett positivt momentum lyckades dock inte Värnamo ta vara på sitt övertag, istället skulle Frej återigen slå till på avspark.

Bara en och en halv minut in i den första halvleken tog ett decimerat Frej ledningen igen. Nsima Peter hoppade över bollen som rullade vidare till Martin Falkeborn som rakt framför mål placerade in 2-1.

Värnamo jagade sedan en kvittering hela vägen fram till slutsignalen men något mål kom aldrig. Närmast var de i den 57:e minuten då ett fint anfall ledde fram till öppet läge – men då stod Hampus Elgan i Frejmålet i vägen.

Värnamo är fortsatt jumbo i Superettan medan IK Frej närmar sig lagen ovanför kvalplatserna.

På Landskrona IP fortsatte Brage från Borlänge sin fina säsong då nykomlingskollegan Landskrona BoIS besegrades med 2-1. Brage tog ledningen två gånger om, och den andra gången kunde Landskrona inte svara. Stor matchhjälte för gästerna blev Anton Lundin.

Brage ligger nu på sjätteplats i Superettan och skuggar topplagen.