Nyheter

Chevron
Bilder: Skytteligan 2022

Bilder: Skytteligan 2022

Viktor Granath slog målrekord – men han var inte den enda spelaren som öste in mål i Superettan i år. Här är toppen i skytteligan från den gångna säsongen.

Alla bilder är hämtade från Bildbyrån.

SE-skytteligan-1

24 mål: Västerås SK:s nyförvärv Viktor Granath levererade direkt under sin första säsong på elitnivå. Han gjorde livet svårt för motståndarförsvararna med starkt huvudspel och finess i fötterna, och i sista omgången kom de två målen som gör att 28-åringen nu har rekordet för flest mål under en säsong i Superettan.

SE-skytteligan-3

16: Alexander Johansson inledde säsongen på bänken i Halmstads BK, men efter att kontinuerligt ha nätat så fort han fick chansen genom inhopp så tvingade han sig till en startplats. 16 mål på 12 starter och 13 inhopp är starka papper för 22-åringen.

SE-skytteligan-4

15: BP gjorde det igen, de gick och vann Superettan som nykomlingar. I ett offensivt väldrillat lag stack ytteranfallaren Oscar Pettersson kanske ut allra mest med sina 15 mål – och seger i assistligan med tolv målgivande framspelningar.

SE-skytteligan-5

14: Skövde AIK, IF Elfsborg och Jack Cooper Love lär alla vara helnöjda med anfallarens låneår i Superettan. 20-åringen, som blev utsedd till årets unga spelare i serien, hade framför allt en stark vår då han hjälpte nykomlingen SAIK till en tidig topp-placering.

SE-skytteligan-6

12: Det krävs en viss typ av spelare för att spela en halv säsong i en serie och ändå landa högt upp i skytteligan. Den hårt arbetande anfallaren Amar Muhsin gjorde tolv mål på 18 matcher för anfallsglada AFC Eskilstuna innan han köptes loss av Helsingborgs IF i Allsvenskan.

SE-skytteligan-7

11: Östers IF blev bättre och bättre ju längre säsongen led, även om det blev förlust i det allsvenska kvalet. Lagets bäste målskytt blev Adam Bergmark Wiberg, som anlände från Djurgården på lån men värvades permanent under sommaren. Hans elva mål är personbästa efter att tidigare ha gjort Superettan-säsonger som ordinarie i Gefle IF, Örgryte IS och Falkenbergs FF.

SE-skytteligan-8

11: Nicolas Mortensen lämnade Östers IF för Trelleborgs FF inför den gångna säsongen. Även Mortensen satte personbästa målmässigt i Superettan. Efter sju mål 2020 och nio mål i fjol så landade han på elva i år.

SE-skytteligan-9

11: Efter att tidigare ha imponerat hos Akropolis IF och Vasalunds IF i Superettan så fortsatte Nikola Vasic sitt starka centerspel i BP 2022. Tre av de elva målen kom från straffpunkten, men han visade även vilken allroundskicklig spelare han är genom att bidra med fem assist.

SE-skytteligan-10

10: Niklas Söderberg, IK Brage; Henry Offia, Trelleborgs FF; Marijan Cosic, BP.

Nyheter