Nyheter

Chevron
Analys: Så gjorde IFK Värnamo sina mål

Analys: Så gjorde IFK Värnamo sina mål

IFK Värnamo gjorde 44 mål i Superettan 2021. Tillsammans med Mjällby AIF 2019 är det det lägsta antalet mål som det segrande laget i Superettan gjort under en säsong. Vi tog en titt på målen och letade efter samband.

Både tabelltvåan GIF Sundsvall (47 mål) och -trean Helsingborgs IF (46) gjorde fler mål än seriesegrande IFK Värnamo. Men med elva uddamålssegrar, serieseger och avancemang till Allsvenskan säkrat är det svårt att tro att smålänningarna överhuvudtaget skulle lägga en tanke på det.

Under säsongen har det varit tydligt att man spelar med en hög press och att man aldrig ger sig. Den höga pressen har vid flertalet tillfällen gett resultat när motståndarmålvakter och -försvarare pressats till misstag. Det var tydligt mot Västerås SK och mot Örgryte IS.

Vid tre tillfällen satte man det avgörande målet på tilläggstid (mot GIF Sundsvall, Akropolis IF och Falkenbergs FF) och mot AFC Eskilstuna kvitterade laget i den 95:e minuten. Lägg därtill ett par mål ytterligare som spikat igen segerkistor på tilläggstid och det är lätt att inse att IFK Värnamo är ett lag som aldrig ger upp.

Stark bredd
IFK Värnamos skytteliga för säsongen 2021 är lång. 16 spelare har hittat nätet för smålänningarna och det är flest i ett lag i Superettan. Landskrona BoIS har 15 målskyttar och Örgryte IS bara åtta.

Interna skytteligan:
Oscar Johansson, 7 mål
Oscar Uddenäs, 6 mål
Christian Moses, 5 mål
Edvin Becirovic, 5 mål
Robn Dzabic, 4 mål
Abdussalam Magashy, 3 mål
Joel Stevens, 2 mål
Wenderson, 2 mål
Alhassan Kamara, 1 mål
Bernardo Vilar, 1 mål
Charlie Vindehall, 1 mål
Erick da Silva, 1 mål
Francis de Vries, 1 mål
Freddy Winsth, 1 mål
Victor Eriksson, 1 mål
Victor Larsson, 1 mål

Och hur viktig bredden är blev tydligt när avancemnaget till avancemanget till Allsvenskan säkrades en novemberkväll i Eskilstuna. Först pangade Francis de Vries in sitt första mål för säsongen när han gav laget ledningen. En nästintill identisk frisparkssituation Innan paus ledde till att Victor Larsson nickade in sitt första mål för säsongen och säkrade avancemanget.

På det stora hela var IFK Värnamo breda i både antalet målskyttar och i sättet man gjorde mål på. Av de 44 målen gjordes ett från straffpunkten och två var självmål. Fyra mål kom efter hörnor och ett var en elegant soloräd från Joel Stevens (ytterligare ett av alla sena spik-i-kistan–mål).

Om IFK Värnamos målår ska summeras så är det nog just bredd ordet vi ska använda oss av. Man gjorde mål från snabba omställningar, efter etablerat passningsspel, från distans och på mållinjen. Man hittade inspel från höger, från vänster, från centrala lägen och det har bjudits på konstmål. IFK Värnamo må ha varit målsnåla för att ha vunnit serien, men de har visat att ett hårt jobb för varandra kan räcka hur långt som helst.

FOTO: Bildbyrån

 

 

Nyheter