Nyheter

Chevron
120 000 kronor från Månadens spelare till klubbarnas verksamhet

120 000 kronor från Månadens spelare till klubbarnas verksamhet

Varje vinnare av Månadens spelare i Superettan och Allsvenskan får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudpartner Unibet att skänka till valfri verksamhet i klubben. När säsongen nu är över så har 120 000 kronor betalats ut till elitklubbarna.

– Priset är till för att hylla de spelarna som gjort det extra bra under den gångna månaden. Det är verkligen en fjäder i hatten att krönas till Månadens Spelare eftersom det är en bred jury som utser vinnaren, säger Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

60 000 kronor har gått till Allsvenskan och 60 000 kronor till Superettan. I Allsvenskan har IFK Norrköping och Malmö FF fått 20 000 kronor vardera medan IK Sirius och Varbergs BoIS fått 10 000 kronor per klubb för sina spelares vinster.

I Superettan har Degerforsspelare vunnit tre gånger och klubben har därmed fått 30 000 kronor av Unibet under året. Övriga pengar har gått till Halmstads BK, 20 000 kronor, och GIF Sundsvall, 10 000 kronor.

Sju av tolv vinstsummor har gått till olika samhällsengagemang som klubbarna driver eller står bakom, tre har gått till damverksamhet och lika många till egna talangutvecklingen.

– Individuella priser är alltid kul, men samtidigt är fotboll en lagsport där det ofta är många olika personer i klubben som står bakom framgången, därför känns det helt rätt att prispengarna inte är öronmärkta utan spelarna själva får välja vilken del av klubben som får pengarna. Både spelarna och deras klubbar förtjänar lite extra hyllning och en stöttning i form av ett bidrag från oss menar Anders Falk.

Nedan följer en sammanställning till vad pengarna har gått för Superettan-vinnarna.

Månad för månad:
Juni:

GIF Sundsvalls Pontus Engblom blev Månadens spelare. Engblom skänker GIF Sundsvalls samhällsengagemang Back 2 Basics.

– Jag har valt att donera till Back 2 Basics, på grund av det fina arbetet som bedrivs för att sysselsätta ungdomar genom att skapa frivilliga aktiviteter efter skoltid helt kostnadsfritt. 

– Vi pratar mycket fotboll, men det här är så mycket mer än så. Det är någonting väldigt fint som har byggts upp, som jag hoppas och vill att vi kan fortsätta med, säger Engblom.

Juli:
Degerfors IF:s mittfältare Johan Bertilsson delar på sin prissumma och skänker vinstpengarna till två olika samhällsinitiativ.

– Jag bestämt mig för att dela prissumman på hälften och skänka pengarna till Suicide zero som klubben har ett samarbete med, samt till Degerfors parafotboll för funktionshindrade som legat på is under coronan, som behöver få möjlighet att komma igång igen, säger Johan Bertilsson.

Augusti:
Målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist, som utsågs till Månadens spelare i Superettan i augusti, ger sina pengar till Halmstads BK:s samarbete med barnsjukhuset i Halmstad.

– Vi har lite olika samhällsprojekt, men jag vill att de här pengarna går till vårt samarbete med barnsjukhuset i Halmstad. Förhoppningsvis kan de användas på ett bra sätt, säger Malkolm Nilsson Säqfvist.

September:
Johan Bertilsson i Degerfors IF vann Månadens spelare även i juli och då delade han vinstsumman mellan Suicide Zero och parafotbollen i Degerfors IF. Den här gången går pengarna till Degerfors ungdomsfotboll samt till klubbens damlag.

– Ungdomsfotbollen är alltid viktig, att barn och ungdomar får bra förutsättningar. Damlaget är ganska nystartat, de har inte hållit på i så många år och har klättrat snabbt i serierna. De vann sin serie i år och jag hoppas att de kan ha nytta av pengarna, säger Johan Bertilsson.

Oktober:
Degerfors IF:s Victor Edvardsen skänker sina pengar till klubbens arbete med parasport och till Suicide Zero.

– Degerfors har ett projekt med parasport. Dit vill jag ge hälften av pengarna. Den andra halvan går till Suicide Zero, säger Victor Edvardsen.

November:
Mikael Boman, Superettans hetaste spelare i november, väljer att skänka sina pengar från Unibet till Halmstads BK:s damlag.

– Jag vill skänka pengarna till klubbens damverksamhet. Jag tycker det är kul att HBK startat ett damlag, menar Boman.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben. Vinnande spelare presenteras i Svensk Elitfotbolls och Unibets kanaler. 

Jurygrupper:
Allsvenskan: Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (Dplay), Irma Helin (Dplay), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside), Per Bohman (Aftonbladet) och Per Carlander (Unibet).

Superettan: Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll), Stefan Ishizaki (Dplay), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP), Göran Bolin (Aftonbladet) och Anders Falk (Unibet).

Vinnare 2020:
Superettan:

Juni: Pontus Engblom, GIF Sundsvall
Juli: Johan Bertilsson, Degerfors IF
Augusti: Malkolm Nilsson Säfqvist, Halmstads BK
September: Johan Bertilsson, Degerfors IF
Oktober: Victor Edvardsen, Degerfors IF
November: Mikael Boman, Halmstads BK

Allsvenskan:
Juni: Sead Haksabanovic, IFK Norrköping
Juli: Isaac Kiese Thelin, Malmö FF
Augusti: Stefano Vecchia, IK Sirius
September: Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Oktober: Ola Toivonen, Malmö FF
November: Astrit Selmani, Varbergs BoIS

Läs mer om Allsvenskan-vinnarnas prisfördelning här.