Delad pott i Göteborg

Gästande Degerfors började bäst, men GAIS tog över ju längre matchen led. Men trots flera fina lägen att avgöra slutade mötet oavgjort.

Hemma på Gamla Ullevi mötte de sedvanligt makrillrandiga GAIS ett för dagen grå- och guldfärgat Degerfors IF. Gästerna och dess supportrar som nästan på dagen kunde minnas att det gått 25 år sedan de besegrade Landskrona med 3-0 och vann Svenska Cupen 1993.

Med stil, klass och tradition hälsade GAIS-supportrarna, precis som vanligt, lagen välkomna med Håkan Hellströms odödliga ”Gårdakvarnar och skit”. Och för hemmalagets supportrar och spelare började matchen med att man fick se just skiten.

Bara fyra minuter in i matchen försökte Degerfors Sargon Abraham med ett avslut från mittplan. Två snabba tillslag på egen planhalva innan han tryckte till med vänsterfoten. Skottet strök dock precis över Damir Mehic överliggare.

Och två minuter senare nådde en inåtskruvad frispark från höger, signerad Christos Gravius, Christoffer Wiktorssons bakhuvud. Nicken innebar 1-0 och försvararen gjorde sitt första mål för säsongen.

Göteborg bjöd in med en gråmulen himmel och 17 grader i luften. De 2111 åskådarna som tagit sig till arenan fick se Degerfors fortsätta dominera spelbilden under den första delen av halvleken. Men GAIS stack upp i ett par farliga omställningar och tog över mer och mer ju längre tiden gick.

Efter 32 minuter stötbröt en GAIS-försvarare på mittplan och Ajdin Zeljkovic fick ett friläge. Men Dario Miskic kom ut och kunde styra undan skottet. Returen nådde en GAIS-spelare, men inte heller han kunde få bollen i nät utan en försvarare räddade på mållinjen.

Några minuter senare var flera av hemmalagets anfallsspelare ett missförstånd från att få ett kanonläge.

Makrillarna dominerade slutdelen av den första halvleken men var inte kliniska framför mål. Vid ett flertal tillfällen var man bara en fot, både måttenheten och kroppsdelen, från att skapa fina kvitteringsmöjligheter.

Degerfors Sargon Abraham hade inför dagens match gjort tio mål på de tolv matcher som spelats och att han är en spelare i form råder inget tvivel om. Mycket av gästernas spel gick genom honom och han skapade på egen hand en del farliga situationer.

Det var just Abraham som avslutade den första halvleken när han tryckte till från distans. Det hårda skottet skapade dock inga större bekymmer för Damir Mehic.

Hemmalaget startade den andra halvleken i ett ruskigt tempo. Andreas Östling kombinerade med Edin Hamidovic i offensivt straffområde men när Östling tryckte till var avslutet för högt.

Tryckte fortsatte och i den 55 minuten tog sig Aiden Harvey fram på högerkanten. Ett hårt och pressat inlägg nådde Ajdin Zeljkovic som placerade in kvitteringen för GAIS.

Två minuter senare höll Degerfors på att göra ett mål som hade hamnat långt upp i omröstningen om Puskas Awards när årets mål i världen ska utses. En långboll i djupled såg ut att rinna ut över kortlinjen, men i sista sekunden nådde en Degerforsspelare högst.Med en väldigt hög och, bäst beskrivet som, framåtroterad cykelspark träffade haribban.

Det höga tempot i matchen fortsatte och Edin Hamidovic fick en bra möjlighet att ge hemmalaget ledningen när han kom in i straffområdet från höger. Men Dario Miskic räddade.

Fisken trivs ju bäst i vatten och när regnet började falla över Gamla Ullevi ökade GAIS takten ytterligare. Edin Hamidovic fortsatte oroa på offensiv planhalva och kom till flera kanonlägen. Dario Miskic stod dock upp bra och räddade Degerfors från att hamna i underläge.

När domaren Victor Wolf blåste av var resultatet fortfarande 1-1 och de båda lagen fick nöja sig med varsin poäng.