”Vi tror på individuella åtgärder som ett hållbart arbetssätt”

24 maj, 2022 kl 10:05 I en publikundersökning gjord av Upplevelseinstitutet uppger 94% av alla elitfotbollsbesökare i landet att de känner sig trygga inne på arenan och i inledningen av årets säsong så stod det klart att publikantalet på arenorna i Allsvenskan har ökat med 4.5% jämfört med den senaste publiksäsongen 2019. Av de cirka 2,5 miljoner arenabesök som görs varje år på matcherna i Allsvenskan och Superettan så är det endast ett fåtal individer som begår ordningsstörningar. Likväl måste svensk elitfotboll givetvis ta ansvar för att motverka och hantera de störningar som ändå inträffar.

Varje säsong spelas det totalt 480 matcher i Allsvenskan och Superettan. Merparten omgärdas av en hög stämning och fantastiska tifon. De allra flesta fotbollsmatcher genomförs utan misstanke om brott eller risker för besökare, dock finns ett fåtal individer som bryter mot ordningen kring vissa fotbollsmatcher på elitnivå vilket skapar konsekvenser för alla besökare.

Inför den här säsongen förändrades säkerhetsarbetet på svenska elitfotbollsarenor till att, i de fall ordningsstörningar sker, lägga fokus på att identifiera och lagföra de individer som gjort sig skyldiga till lagöverträdelser, snarare än kollektiva bestraffningar. Svensk Elitfotboll och Polisen har full samsyn om att det är rätt väg att gå.

”För varje komplext problem finns det en enkel lösning, och den är fel”.

Att förändra ett beteende är något som tar tid och kräver en långsiktig strategi. Samma sak gäller för samhället i stort såväl som på svenska fotbollsarenor. Det kräver också samsyn och samverkan, samt gemensamt fokus på de åtgärder som ger rätt effekter.

Prio ett är att klubbarna fortsätter sitt arbete för att skapa välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla arrangemang på landets arenor. Matcherna i Allsvenskan och Superettan är ofta välbesökta och är mycket väl arrangerade. 

Den dialog som funnit med polisen de senast åren har kretsat runt arbetsmetoderna för att se till att svensk lagstiftning efterlevs inne på arenorna i Allsvenskan och Superettan. Debatten har rört vilka metoder som används och mot vilka de riktar sig.

När Polisen presenterade sina fokuspunkter för säsongen 2022 så var det tydligt att dessa gick väl ihop med elitfotbollens sätt att tänka. 

  • Skärpta villkor kring hot och våld mot blåljuspersonal på arenor.
  • Pyroteknik är olagligt, men ska bedömas utifrån säkerheten som helhet vid villkorsgivning.
  • Förbättrad dialog och förtydligande av matcharrangörers ansvar.
  • Fokus på individer som begår brott och ordningsstörningar

Svensk fotboll genom Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll anser att samsyn och samverkan är helt rätt väg att gå i den här frågan. Årets ändrade fokus på säkerhetsarbetet med att fokusera just på de individer som begår brott, den så kallade exkluderingsstrategin, är också ett arbets- och förhållningssätt som stöttas av Polisen. 

I dag har Svensk Elitfotboll full samsyn gällande exkluderingsstrategin, och en utmärkt samverkan med Polisen kring denna strategi. 

De incidenter som tyvärr ändå inträffar på arenorna ibland hanteras i linje med den nya strategi som svensk fotboll och Polisen gemensamt anser vara den långsiktigt rätta.

De fåtal personer som begår brott arbetar svensk elitfotboll med att försöka identifiera, och de kommer då att bli föremål för åtgärder som till exempel böter, arrangemangsavstängning och/eller tillträdesförbud. Detta sker i samverkan mellan polis, åklagare och föreningarna.

Det är ett långsiktigt arbete att utföra och effekten av detta utvärderas löpande i samråd med Polisen och klubbar samt diskuteras med supporterföreträdare. Efter 1.5 månad med det här arbetssättet så är det alldeles för tidigt att säga hur framgångsrikt arbetssättet är men detta är något som hela svensk fotboll och Polisen tror på.

Tusentals supportrar skriver boken ”Fotboll. På riktigt.”

21 jun 2022
Samtliga 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan erbjuder tusentals supportrar att vara med och skriva boken ”Fotboll. På riktigt.” Bakom boken står intresseorganisationen Svensk Elitfotboll som vill lyfta fram berättelser om stora känslor och vad som är viktigt. På riktigt. Boken kommer finnas i handeln i november.

Superettans omgång 23-24 fastställda

16 jun 2022
Två Superettanomgångar i september är fastställda. Det gäller omgång 23 och 24 som spelas mellan 10-18 september.

Amar Muhsin är Månadens Spelare i maj

9 jun 2022
AFC Eskilstunas skytteligaledare Amar Muhsin tar hem utmärkelsen Månadens Spelare i Superettan i maj. – Jag är oerhört glad att jag har fått pris som månadens spelare, det är ett bevis på att hårt jobb lönar sig, säger den 24-årige anfallaren.

Magnus Haglund vinner Månadens Tränare i maj

9 jun 2022
Magnus Haglund ledde Halmstads BK till fem raka segrar och ett kryss i maj. Nu har han röstats fram till Månadens Tränare i Superettan.

De kan bli Månadens Tränare i maj

2 jun 2022
En nykomling och de två topplagen har sina tränare nominerade när maj månads främsta tränare ska utses.

Nominerade till Månadens Spelare i maj

2 jun 2022
Sommaruppehållet är här och det är dags att dela ut årets andra Månadens Spelare-pris. Skytteligaledaren och ett etablerat mittbackspar är nominerade.

Kryss i nykomlingsmötet

30 maj 2022
En sen kvittering från hemmalaget gör att mötet mellan Utsiktens BK och Skövde AIK på Bravida Arena slutar 1–1.

Svängigt när ÖIS och Dalkurd kryssade

29 maj 2022
Dalkurd FF vände 2–0-underläge till 3–2-ledning borta mot Örgryte IS, men hemmalagets Alexander Ahl-Holmström skulle få sista ordet i matchen med en sen kvittering till 3–3.

Nilsson Säfqvist fixade HBK:s kvittering

28 maj 2022
Tidiga mål, sena mål och en målvaktsbalja. Det var en händelserik lördag i Superettan.

Målsnål tisdag i Superettan

24 maj 2022
I Jönköping blev Oscar Lennerskog ensam målskytt när Skövde AIK äntligen tog tre poäng igen. Bottenmötet på Jämtkraft Arena slutade mållöst.

”Vi tror på individuella åtgärder som ett hållbart arbetssätt”

24 maj 2022
I en publikundersökning gjord av Upplevelseinstitutet uppger 94% av alla elitfotbollsbesökare i landet att de känner sig trygga inne på arenan och i inledningen av årets säsong så stod det klart att publikantalet på arenorna i Allsvenskan har ökat med 4.5% jämfört med den senaste publiksäsongen 2019. Av de cirka 2,5 miljoner arenabesök som görs varje år på matcherna i Allsvenskan och Superettan så är det endast ett fåtal individer som begår ordningsstörningar. Likväl måste svensk elitfotboll givetvis ta ansvar för att motverka och hantera de störningar som ändå inträffar.

HBK ångar på – sjunde raka segern mot BP

23 maj 2022
Måndagskvällen i Superettan bjöd på segrar för Halmstads BK, Örebro SK och Utsiktens BK.