ÖIS vann derbyt mot GAIS

Hady Saleh Karim blev matchvinnare i Göteborgsderbyt mellan GAIS och Örgryte IS. Samtidigt vann Östers IF Smålandsderbyt borta mot Jönköpings Södra.

GAIS – Örgryte IS: 0–1
Årets första möte mellan GAIS och ÖIS spelades inför 13 011 åskådare på Gamla Ullevi. GAIS inledde 2023 strålande medan ÖIS fick vänta länge på första segern. Inför matchen pekade dock formkurvorna Örgrytes väg, och det skulle bli dagens bortalag som avgick med segern. ÖIS tog sin tredje raka trepoängare efter att Hady Saleh Karim kyligt placerat in matchens enda mål efter en kvarts spel.

Jönköpings Södra – Östers IF: 2–3
När J-Södra och Öster möttes på Stadsparksvallen stod inte bara prestige på spel. Smålandsderbyt mellan lagen innebar även en riktig toppmatch, där gästerna till slut drog det längsta strået efter att ha tagit ledningen tre gånger om. Jesper Westermark nickade tidigt in 1–0, J-Södra kom tillbaka kort efter pausvilan efter en sensationell individuell prestation av Flamur Dzelili. Ahmed Bonnah klippte in 2–1 för Öster efter en hörna, men återigen trollade Dzelili i straffområdet innan han peggade upp Robin Book för 2–2. I den 73:e minuten kom dock matchens sista mål då Adam Bergmark Wiberg sköt in 3–2 via en hemmaspelare, och säkrade tre nya poäng för Öster.

Västerås SK – AFC Eskilstuna: 0–0
VSK kan i år luta sig mot en tät defensiv så väl som ett mångsidigt anfallsspel. I Mälarderbyt mot AFC Eskilstuna fick man inte in något mål framåt, men släppte heller inte till något bakåt. AFC hade en hållen nolla efter de åtta första omgångarna – nu har man tre efter att för andra omgången i rad spelat 0–0.

Helsingborgs IF – Skövde AIK: 0–0
De två lagen på nedflyttningsplats möttes på Olympia då 15:e-placerade Helsingborgs IF jagade säsongens andra seger, medan Skövde AIK sökte efter säsongens första trepoängare. Båda lagen får leta vidare efter att matchen i Skåne slutat 0–0.