Inför avslutningen: Kampen kring kvalplatsen

18 november, 2021 kl 14:01 IFK Värnamo är redan klara för avancemang och det blir antingen GIF Sundsvall eller Helsingborgs IF som tar den andra direktplatsen. Kring kvalplatsen är det fler lag som kämpar.

Två omgångar återstår av Superettan 2021 och IFK Värnamo har redan säkrat en av de två översta platserna som betyder direktavancemang till Allsvenskan. GIF Sundsvall är just nu tvåa och har sex poäng till godo på trean Helsingborgs IF. Det innebär att Giffarna bara behöver ta en poäng (eller att HIF tappar poäng) i de två sista matcherna för att säkra andraplatsen. Helsingborg är just nu på tredjeplatsen som betyder kvalplats mot Allsvenskans 14:e-placerade lag (just nu är det Degerfors IF).

Så här ser förutsättningarna ut inför de avslutande två omgångarna:

2. GIF Sundsvall, 52 poäng (44–26 i målskillnad)
Omg 29:
Östers IF (h)
Omg 30: GAIS (b)

Kommentar: GIF Sundsvall behöver bara en poäng för att säkra avancemanget till Allsvenskan och det vill de såklart försöka göra så snabbt som möjligt. Den första chansen har man i helgen när Öster gästar NP3 arena.

3. Helsingborgs IF, 46 poäng (44–26)
Omg 29:
Örgryte IS (b)
Omg 30: Västerås SK (h)

Kommentar: Ligger just nu på kvalplats med sex poäng upp till andraplatsen och fyra ner till fjärdeplats. En seger räcker för att säkra kvalplatsen, men så länge inte Giffarna säkrat andraplatsen kommer Skåningarna säkerligen satsa på att komma ikapp.

4. Norrby IF, 42 poäng (38–32)
Omg 29:
Falkenbergs FF (h)
Omg 30: IFK Värnamo (b)

Kommentar: Boråslaget är en del av trion på 42 poäng som behöver vinna två raka matcher och dessutom hålla tummarna för att HIF tappar poäng. För Norrbys del väntar ett pressat Falkenberg till helgen. Båda lagen måste vinna för att den sista omgången ska ha någon större betydelse.

5. Östers IF, 42 poäng (30–24)
Omg 29:
GIF Sundsvall (b)
Omg 30: Akropolis IF (h)

Kommentar: Möter ett taggat Sundsvall som vill säkra andraplatsen framför hemmasupportrarna i helgen. Men Öster måste gå för full pott i två raka matcher och kommer bli en tuff nöt att knäcka för Giffarna.

6. Trelleborgs FF, 42 poäng (40–35)
Omg 29:
Västerås SK (b)
Omg 30: Jönköpings Södra (h)

Kommentar: TFF är det tredje laget på 42 poäng, men har den svagaste målskillnaden av de tre. Segrar i de två sista matcherna är i princip ett måste för att kvalplatsdrömmen ska leva. 

7. Landskrona BoIS, 41 poäng (38–35)
Omg 29:
Vasalunds IF (h)
Omg 30: AFC Eskilstuna (b)

Kommentar: Nykomlingen Landskrona kan i teorin fortfarande nå kvalplatsen, men för att de ska passera fyra lag på två omgångar ska väldigt mycket gå deras väg. Först och främst måste de ta två raka segrar.

FOTO: Bildbyrån

Svenska Cupens gruppspel lottat

5 dec 2021
Här är alla åtta grupper i Svenska Cupens gruppspel 2022.

Skövde AIK och Dalkurd FF klara för Superettan 2022

5 dec 2021
Efter oavgjort i returen mot Akropolis vinner Skövde AIK dubbelmötet och kvalar upp till Superettan 2022. På Gamla Ullevi slutade den andra returen i kvalet med 1-1 och därmed tar Dalkurd över GAIS plats i Superettan nästa säsong.

Vem var bäst 2021? Här är alla nominerade spelare och ledare

3 dec 2021
Årets säsong av Superettan är färdigspelad och för första gången utses de bästa spelarna och ledarna i serien. Här är de som kan vinna pris i år.

Klebér Saarenpää är Månadens Tränare i november

3 dec 2021
IK Brages Klebér Saarenpää har utsetts till Månadens Tränare i Superettan.

Taha Ali är Månadens Spelare i Superettan

3 dec 2021
Taha Ali, Västerås SK:s 23 årige mittfältare, har röstats fram till Månadens Spelare i Superettan i november.

Dalkurd och Skövde går segrande ur första kvalmatcherna

2 dec 2021
I de två första matcherna i kvalet till Superettan var det de båda hemmalagen, tillika Ettan-lagen Dalkurd FF och Skövde AIK, som vann och skapade sig bäst utgångsläge inför söndagens returmöte.

Vinn julklappar från din favoritklubb – ny chans varje dag fram till julafton!

1 dec 2021
Idag är det premiär för Superettan och OBOS julkalender. Bakom luckorna gömmer sig varje dag en ny utmaning och ett nytt fint pris.

De kan bli Månadens Spelare och Tränare i november

30 nov 2021
Serien är färdigspelad och sex olika klubbar finns representerade när Månadens Spelare och Tränare i Superettan i november ska utses.

Fendrich ny på listan över elitfotbollens legendarer

29 nov 2021
Jönköpings Södras Fredric Fendrich tar plats på listan över Svensk Elitfotbolls legendarer. Under säsongen har Fendrich nått över de 400 matcher i Allsvenskan och/eller Superettan som krävs för att få utnämningen.

Sen kvittering skickar HIF till kval

27 nov 2021
Efter att ha hämtat upp ett tvåmålsunderläge blir det Helsingborgs IF som får chansen att kvala sig upp i Allsvenskan. I den andra ändan av tabellen får Akropolis och GAIS kvala för att försöka hålla sig kvar.

Inför avslutningen: Kvalstriden

26 nov 2021
Lördagen bjuder på den sista omgången av Superettan och det är spännande kring kvalplatsen neråt. GAIS är redan klara för kval, men ett av sex andra lag kommer tvingas kvala sig kvar i Superettan.

Fastställda avsparkstider för kvalet till Superettan

24 nov 2021
Kvalmatcherna mellan de bägge tabelltvåorna från Ettan Fotboll och lag 13 och 14 från Superettan om en plats i nästa års Superettan spelas den 2:a och 5:e december. Svenska Fotbollförbundet har idag fastställt avsparkstiderna för matcherna.