Fullsatta arenor 2022 – Aldrig mer tomma läktare

14 september, 2022 kl 14:00 Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning.
– Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt. Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Pandemin som lamslog hela samhället finns fortfarande bland oss, skillnaden är att vaccinet gjort att människor inte längre blir lika sjuka och att samhällsrestriktionerna kunnat lyftas. Hur framtiden ser ut är svår att säga men det är av yttersta vikt att befolkningen fortsätter lyssna på myndigheternas råd, stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna och så vidare.

För elitfotbollen i Sverige innebar åren med pandemin att säsongen 2020 spelades utan, eller med väldigt liten andel publik. Säsongen 2021 inleddes med ett fåtal på läktarna men kunde i slutändan spelas klart med möjlighet till fullsatta arenor. Svensk Elitfotboll försökte länge föra dialog med myndigheter och beslutsfattare och hittade till sist en stark samtalspartner i Pandemifonden.

– Vi har och har haft väldigt stor nytta av att prata med Pandemifonden för att med hjälp med deras expertis få råd hur vi skulle bete oss på våra elitfotbollsarenor för att upprätthålla största möjliga säkerhet och trygghet för våra besökare under pandemin, menar Mats Enquist.

pandemifonden-banner

Pandemifonden, är en ideell förening som bildades 2009 och består av cirka 250 ledande virusforskare vid svenska universitet. Pandemifondens mål är att stärka svensk virusforskning så att forskningen kan hjälpa sjukvård, samhälle och bekämpa framtida viruspandemier. Bland annat genom att forska fram nya läkemedel, men också genom att bidra med kunskap som kan behövas i olika sammanhang.

– Viruspandemier kommer drabba oss igen, och det är därför av största vikt att vi fortsätter arbeta gränsöverskridande för att dels främja forskningen, men även för att öka beredskapen till nästa gång. Samarbetet med Svensk Elitfotboll är ett lysande exempel på hur vi tillsammans kan jobba för en värld utan både viruspandemier och tomma läktare. Vi hoppas att många fler i fotbollsfamiljen vill vara med och hjälpa oss bekämpa framtida pandemier, menar Niklas Arnberg, ordförande i Pandemifonden samt professor i virologi vid Umeå Universitet.

Virusforskningen är viktig för att det fortfarande finns ett hundratal virus som människan inte känner till. För elitfotbollens del är det viktigt att främja kunskap och forskning om virus men även kring hur man på bästa sätt samagerar med samhällets aktörer under en pandemi, med relevanta och träffsäkra skyddsåtgärder.

– Nu när vi upplever folkfest på våra arenor igen och eventuellt når nya publikrekord så blir det väldigt tydligt hur mycket vi saknat och behöver våra supportrar. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Den atmosfär och stämning de skapar är av yttersta världsklass. Vi vill aldrig mer ha tomma läktare igen. Nu tar vi ansvar för att fylla läktarna på ett så säkert sätt som möjligt under hela hösten och hoppas att vi tillsammans håller pandemin borta, avslutar Mats Enquist.

qr99-kopia-904x1024

Läs mer om Pandemifonden och var med och bidra till deras forskning här.

Publikrekord som kan slås 2022:

  • Totalpublik Allsvenskan + Superettan
  • Publiksnitt över 10 000 åskådare per match i Allsvenskan (16-lagsserie).
  • AIK och Hammarby kämpar båda om att ta nytt publikrekord för en enskild klubb

Öster ny trea efter storseger i toppmötet

4 okt 2022
Östers IF körde över BP på Visma Arena under tisdagskvällen. Hemmalaget vann med 4–1 och går därmed upp på tredje plats i tabellen.

Hamidovic hjälte för J-Södra

3 okt 2022
Jönköpings Södra plockade tre poäng i Trelleborg efter ett hattrick av Edin Hamidovic.

Viktig VSK-trea i Göteborg

2 okt 2022
Herman Magnusson och Simon Johansson gjorde målen när VSK tog sig upp över kvalstrecket. I Borås delade Norrby och Skövde på poängen.

Örebro SK bortavann på Tunavallen

1 okt 2022
Örebro SK fick med sig alla tre poäng från lördagens tidiga möte med AFC Eskilstuna.

Granath Månadens Spelare igen

29 sep 2022
För andra månaden i rad plockar Västerås SK:s Viktor Granath hem priset som Månadens Spelare i Superettan.

Christer Mattiasson Månadens Tränare

29 sep 2022
Nykomlingen BP går som tåget och nu plockar lagets tränare Christer Mattiasson hem priset som Månadens Tränare i Superettan i september.

Nominerade till Månadens Tränare i september

23 sep 2022
Tre nya BP-segrar gör att Christer Mattiasson återigen är nominerad till Månadens Tränare i Superettan. Även Billy Magnusson och Magnus Powell finns bland finalisterna.

De kan bli Månadens Spelare i september

23 sep 2022
Viktor Granath och Alexander Johansson är nominerade till Månadens Spelare i Superettan för andra gången i rad. Från september får de sällskap av BP:s Oscar Pettersson.

Styrkebesked från Skövde i toppstriden

18 sep 2022
Skövde AIK bättrar på målskillnaden och ökar avståndet till AFC Eskilstuna i tabellen. Detta efter att man vunnit söndagens möte mellan lagen med klara 4–0.

Islossning för Dalkurd mot Utsikten

17 sep 2022
Dalkurd fick fart på målskyttet i lördagens 4–1-seger hemma mot Utsiktens BK. Lördagen bjöd även på segrar för Örebro SK, Östersunds FK, BP och Halmstads BK.

Hit går vinstpengarna i augusti

16 sep 2022
Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb.

Fullsatta arenor 2022 – Aldrig mer tomma läktare

14 sep 2022
Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning. – Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt. Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.